Četvrtak, 24. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dvije godine kazne bh. kickboxeru Mirsadu Sadibašiću zbog dopinga

Mirsad Sadibašić, kickboxer iz Bosne i Hercegovine kažnjen je sa dvije godine zabrane bavljenja sportom zbog prisustva nedozvoljene supstance furosemid u njegovom uzorku za doping kontrolu, naveli su iz Agencije za antidoping kontrolu BiH (ADA).

ADA BiH je navedeni uzorak urina prikupila 18. februara 2017. godine u KSC “Ilidža” u Sarajevu, na takmičenju „Grand Prix BiH 2017“.

Analiza u ovlaštenoj laboratoriji je pokazala prisustvo zabranjene supstance furosemid čime je utvrđeno kršenje člana 2.1. Svjetskog antidoping kodeksa (prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

Odluku o zabrani takmičenja donio je Kickboxing saveza Bosne i Hercegovine. Kazna počinje od dana prikupljanja uzoraka 18. februara 2017. godine, ističu iz ADA-e.

Sadibašiću je poništen postignuti rezultat i oduzete su mu medalje osvojene na „Grand Prix BiH 2017“.

Furosemid je na listi zabranjenih sredstava za 2017. godinu smješten u grupu „S5 – Diuretici i maskirni agensi“ i zabranjen je na takmičenju i van takmičenja.

Spada u grupu najjačih diuretika koji imaju vrlo snažno i brzo djelovanje. Sportisti ga koriste za ubrzavanje izlučivanja drugih supstanci iz organizma, kao i za smanjenje tjelesne težine. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,