Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Drama u Maleziji: Rosberg se izvrtio, Hamilton eksplodirao i zapalio!

Preuzmite sliku

Činilo se da će utrka proteći u dominaciji Mercedesa, no pobjedu su odnijeli vozači Red Bulla.

Australac Daniel Ricciardo (Red Bull) slavio je na 16. utrci Svjetskog prvenstva Formule 1 voženoj na stazi Sepang u Maleziji. Bila je to fantastična utrka s mnogo preokreta i drame u završnici.

Sve je krenulo na samom startu, aočnije u prvom zavoju. Sebastian Vettel (Ferrari) zahvatio je točak Nice Rosberga (Mercedes), zavrtio ga, a sebe izbacio iz utrke. Vodeći čovjek u prvenstvu pao je nakon toga na posljednje mjesto poretka, no malo po malo je počeo hvatati zaostatak za svima.

Aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton (Hamilton) sigurno je ‘plovio‘ prema pobjedi kojom bi preuzeo vodstvo u ukupnom poretku, a onda je stigao za njega kobni 41. krug. Spremao se preteći Kimija Raikkonena za cijeli krug kada se iz njegovog bolida počelo dimiti. Ubrzo je počela šikljati i vatra te je sve bilo jasno – Hamiltonova utrka je završena.

Iako je nedavno mijenjao motor, čini se da nešto i dalje ne štima s njegovim bolidom. Britanac po izlasku iz bolida nije mogao vjerovati što mu se dogodilo, no na njegovu sreću Rosberg nije slavio s obzirom na probleme koje je imao od starta.

Njemački pilot Mercedesa završio je na trećem mjestu što mu je donijelo 15 bodova, što znači da sada ima 23 više u odnosu na timskog kolegu Hamiltona.

S druge strane najviše je iz cijele drame na stazi izvukao Red Bullov pilot Ricciardo, koji je slavio ispred timskog kolege Maxa Verstappena. To mu je prva pobjeda nakon 2014. godine kada je slavio na čak tri utrke.

U ukupnom poretku Rosberg je ostao prvi i povečao prednost ispred Hamiltona na spomenuta 23 boda. Ricciardo je probio granicu od 200 bodova i sada ima 204 te se nalazi na trećem mjestu, dok se mladi Verstappen približio velikanima iz Ferrarija Sebastianu Vettelu i Kimiju Raikkonenu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,