Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. biciklistkinja Lejla Tanović osvojila drugo mjesto u Mađarskoj i napredovala na UCI listi

Preuzmite sliku

Bh. biciklistkinja Lejla Tanović (21), peterostruka državna prvakinja i dvostruka viceprvakinja Balkana, proteklog vikenda nastupila na UCI C2 utrci u Mađarskoj gdje je zauzela drugo mjesto i osvojila novih 20 UCI bodova. Pobjedu je odnijela Barbara Benko, profesionalna vozačica Focus tima, koja zauzima 25. mjesto na UCI listi, prenosi Anadolu Agency (AA).

  • biciklistkinja-lejla-tanovic
  • Drugo mjesto Tanović je omogućilo da napreduje na UCI listi i zauzme 73. mjesto u konkurenciji svih biciklistikinja svijeta.

    „Novi napredak na UCI listi je pokazatelj da smo na pravom putu. Naš plan ostaje isti do kraja sezone, postići što bolji plasman na UCI rankingu i na taj način olakšati prikupljanje bodova za plasman na Olimpijske igre u Tokio 2020. Naredna utrka na kojoj ću nastupiti je u Turskoj, a nakon toga početkom juna me čeka veoma zahtjevna utrka u Samoboru kategorije C1. Osjećam se veoma dobro i u jakoj formi tako da me raduju novi izazovi,“ rekla je Lejla Tanović, navodi se u saopćenju Kluba brdskog biciklizma “Plus”.

    Uslovi na utrci su bili otežani jakom kišom što je stazu učinilo izuzetno tehnički zahtjevnom, međutim to Tanović nije spriječilo da osvoji drugo mjesto.

    „Lejla je osvojila drugo mjesto u veoma teškim uslovima usljed velikih pljuskova koji su počeli nakon trećeg kruga. Pokazali smo još jednom da je Lejla konkurentna na svakoj UCI utrci i da je uvijek kandidat za top 5 pozicija. Najbolji rezultati u biciklizmu mogu se očekivati nakon 25. godine i Lejla je veoma često najmlađa takmičarka u elite kategoriji na utrkama. Najbolje rezultate od Lejle tek možemo očekivati i sigurno da je čeka svijetla svjetska biciklističkia budučnost“, istakao je  trener Amar Njemčević.

    UCI je Međunarodna unija biciklista. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje