Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. kickboxeru četiri godine suspenzije zbog dopinga

Preuzmite sliku

Kickboxer Ahmed Kastrati kažnjen je sa četiri godine zabrane takmičenja zbog prisustva zabranjene supstance metandienon u njegovom uzorku za doping kontrolu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine (AAK BiH) kažu da je Kastrati počinio prekršaj člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa, prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste.

Navodi se da je agencija uzorak prikupila tokom doping kontrole izvan takmičenja 19. oktobra 2016. godine na treningu u Tuzli. Kaznu Kastratiju je izrekao Kickboxing savez BiH, a ona teče od dana uzimanja uzoraka za doping kontrolu, odnosno 19. oktobra ove godine.

”Metandienon je na listi zabranjenih sredstava za 2016. godinu svrstan u grupu S1.1.a egzogenih anaboličkih steroida. Riječ je o jednom od najpopularnijih preparata na crnom tržištu koje je moguće naći i pod nazivima dianabol, danabol, metanabol… Izuzetno je popularan među body builderima jer povećava masu i snagu mišića, a dodatni efekt je poboljšanje fizičke izdržljivosti. Negativni efekti su kao i kod drugih anaboličkih steroida povećanje grudi kod muškaraca, povećan krvni pritisak, oštećenja jetre”, kažu iz AAK BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,