Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog serije loših rezultata smijenjen selektor Hrvatske

Preuzmite sliku

Fudbalska reprezentacija Hrvatske sinoćnjim remijem (1:1) u Rijeci protiv Finske dovela je u pitanje plasman na Svjetsko prvenstvo. Zbog serije loših rezultata smijenjen je selektor Ante Čačić, a kako hrvatski mediji javljaju naslijediće ga Zlatko Dalić, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naime, Hrvati su imali sjajnu situaciju u grupi “I“ kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Poslije pet kola imali su 13 bodova i ubjedljivo držali prvo mjesto.

No, od tada su uspjeli dobiti samo slabašno Kosovo i to sa “mršavih“ 1:0, te izgubiti u gostima kod Turske i Islanda i na kraju remizirati sa otpisanom Finskom. Sada im je direktan plasman na Mundijal u domenu naučne fantastike.

Za takvo nešto potrebno je da Kosovo u posljednjem kolu savladala u gostima lidera Island, a da Hrvatska slavi u Kijevu protiv Ukrajine.

Mnogo realnija opcija je da se “kockasti“ domognu baraža pozitivnim rezultatom u Kijevu. No, da bi bili među osam najboljih drugoplasiranih selekcija kvalifikacija potrebna im je pobjeda, jer bi u slučaju remija mogli izvisiti kao deveta reprezentacija.

Dalić je trenersku karijeru počeo u Varteksu, a nastavio u Rijeci. Potom je uslijedio kratak odlazak u Albaniju, gdje je vodio Dinamo iz Tirane, a zatim se opet vratio u Hrvatsku na klupu Slaven Belupa.

Od 2010. godine radio je na Bliskom istoku, gdje je vodio saudijske klubove Al-Faisaly i Al-Hilal, te emiraćanski Al-Ain, koji je napustio u januaru 2017.

Ukoliko se obistine tvrdnje hrvatskih medija Dalić će debi na klupi “kockastih“ imati već 9. oktobra u desetom kolu grupe “I“ na gostovanju kod Ukrajine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,