Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Usvojena inicijativa Slađana Ilića: Sportskim klubovima omogućen otpis kamata i reprogram do 10 godina

Preuzmite sliku

Sportskim klubovima bit će omogućen djelimični otpis dugovanja i potpisivanje sporazuma o reprogramu preostalog duga na rokove maksimalno do deset godina, potvrdio je to delegat Kluba Srba Slađan Ilić za Tuzlanski.ba čiji je Prijedlog za izmjenu Zakona danas usvojen.

Nakon Doma naroda i Predstavnički dom Federalnog parlamenta podržao je prijedlog delegata Slađana Ilića za izmjenu Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim klubovima.

Drugim riječima svi sportski kolektivi u FBiH koji su imali dugovanja prema Poreznoj upravi Federacije BiH zaključno sa 31. decembrom  2016. godne bit će u mogućnosti da sklope sporazum odosno potpišu reprogram po kojem će dug sa otpisanom kamatom vraćati u periodu do maksimalno 10. godina.

“Ukoliko neki sportski kolektiv želi vratiti svoj dug u periodu kraćem od 10. godina postoji mogućnost da pored kamete bude otpisan i određen dio glavnice. Sretan sam zbog svih sportskih kolektiva što je usvojena moja inicijativa, posebno sam sretan zbog naše Slobode kojoj će uskoro biti odblokiran račun” – kazao je Slađan Ilić za Tuzlanski.ba.

“Naime, dosadašnje zakonske odredbe dovele su klubove u tešku situaciju jer je propisano da se prihvata postupak otplate dospjelog poreznog duga nastalog do 31. decembra 2013. godine”, kaže Ilić.

Zakon je, podsjeća, stupio na snagu 16. maja 2014. godine, a daje mogućnost reprogramiranja poreznog duga, otpisa zateznih kamata i umanjenja glavnice da bi se ostvarile pretpostavke za normalno funkcioniranje sportskih klubova.

To znači potpisivanje sporazuma s Poreznom upravom s tim da se zahtjev dostavlja nadležnoj kantonalnoj poreznoj upravi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona, a zaključno s 15. julom 2014. godine.

U međuvremenu se ispostavilo da se rokovi ne mogu ispoštovati i da mnogi klubovi ne mogu poslovati.

Radi toga, Ilić je predložio da se izmjene usvoje po skraćenom postupku, po kojim bi se “naplata i otpis poreznih dugova odnosili na sve dugove nastale do 31. decembra 2016. godine”.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je za naš portal prokomentarisao inicijativu Slađana Ilića koju je danas podržao Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

“Prije svega želim zahvaliti podnosiocu inicijative Slađanu Iliću koji je autor ideje za donošenje zakona koji rješava probleme ne samo Slobodi, Čeliku nego i velikom broju drugih sportskih klubova. Kada je u pitanju FK Sloboda samo je još ovo bilo potrebno da možemo kazati Sloboda je na čvrstim nogama. Čestitam svim sportistima, sportskim kolektivima a posebno FK Sloboda” – kazao je za Tuzlanski.ba gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tako će FK Sloboda umjesto dosadašnje rate na ime reprograma duga prema PUFBiH koja je iznosila oko 120.000 KM plaćati mjesečnu ratu od oko 20.000 KM. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje