Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tri najšokantnija transfera koje je nogomet zapamtio

Preuzmite sliku

Transferi koji su šokirali fudbalski svijet! Da li ih se sjećate? U nastavku donosimo priču o tri transfera koja su u to vrijema bila prava sezancija.

Ronaldinho (Milan to Flamengo, 2011)

Bila je 2011., a Ronaldinho Gaucho je bio bolestan i umoran od Massimiliana Allegrija u Milanu, pa je zamolio svoga brata i agenta Roberto de Assisija da mu pronađe klub u Brazilu, nakon 10 godina provedenih van svoje domovine.Palmeiras, Gremio i Flamengo su bili zainteresovani za ovog fudbalskog čarobnjaka i onda je uslijedio jedan od najsmješnijih transfera ikada.

Palmeiras je objavio da je postignut dogovor i da Ronaldinho dolazi u njihov klub. Gremio je uz razglas na stadionu sa svojim navijačima proslavio dolazak Ronaldinha. Na kraju, on je ipak potpisao za Flamengo.

Andrea Pirlo (Inter to Milan, 2001)

Iako možda sada izgleda čudno, Andrea Pirlo je već tada bio Interova legenda. U Nerazzurre je stigao iz Brescia 1998., u vrijeme kada je bio mladić. Kratko je bio na pozajmnicama, međutim, trener Carlo Mazzone će biti prvi koji će ga rasporediti kao playmakera.

Sjajnim igrama privukao je pažnju Carla Ancelottija i Milana, koji je nekako uvjerio Inter da se odvoji od Pirla u zamjenu za 2,8 miliona eura i Andresa Guglielminpietra. Pirlo je osvojio dva Scudetta i dva naslova Lige prvaka prije prelaska u Juventus bez obeštaćenja u 2011. Navijači Intera mu to nisu nikada oprostili.

Roy Keane (Nott'm Forest to Man United, 1993)

Jednog petka u junu 1993., Kenny Dalglish je bio siguran da je konačno našao pravog čovjeka za ekipu. Menadžer Blackburn Roversa se upravo rukovao sa Roy Keaneom za rekordni britanski transfer od 4 miliona funti. Keane je trebao doći iz Nottingham Foresta, ali ured Ewooda Parka je već bio zatvoren. Nikakva šteta, mislio je Dalglish – papirologija će biti okončana u ponedeljak ujutru. Tokom vikenda, Keaneu je zazvonio telefon.

“Roy, ovdje Alex Ferguson. Da li ste potpisali ugovor?”, Pitao je menadžer Manchester Uniteda. Keane je potvrdio da nije. “Zašto ne dođeš u Manchester i imaćeš razgovor sa mnom prije nego što odeš u Roverse?”

Ferguson je uvjerio Keanea da odbije Dalglisha u korist Old Trafforda. “Niko nije znao za ovo“ – rekao je Kenny Dalglish. „Ti si promjenio odluku i zapamtićeš me“ – bio je bjesan Kenny.

Sedam Premier League naslova osvojio je sa Unitedom. „Mislim da nisam pogriješio“ – rekao je nakon toliko godina Keane. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,