Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tri najpoznatija fudbalera koji su priznali da su gej

Preuzmite sliku

Homofobija je veliki problem u fudbalu, a nadležni odbijaju da se pozabave ovim pitanjem. Napadač Burnleyja, Andre Gray nedavno je osuđen od Fudbalskog saveza Engleske zbog nedoličnog ponašanja, a tiče se upravo ove teme.

Naime, neko se ‘pozabavio’ njegovim Twitter nalogom, te otkrio homofobne tvitove iz 2012. godine, zbog kojih je naposlijetku i osuđen, a portal 101GreatGoals.com napravio je duboku analizu problema – koji sigurno još dugo neće biti iskorijenjen, jer – nedostaje volje.

Posljednjih godina sportisti sve češće govore o svojoj seksualnoj orijentaciji pa se vijesti o takvim ”otkrićima” u medjima pojavljuju redovno.

Justin Fashanu ”probio je led” svojom pričom o seksualnoj orijentaciji mnogo godina prije. No, priča bivšeg napadača Norwicha završena je tragično. Nije naišao na razumijevanje u svojoj okolini, a samoubistvo je počinio u 37. godini života.

Thomas Hitzlsperger nekoć je s mnogo uspjeha nosio dres njemačke reprezentacije, igrao je za Stuttgart i Aston Villu, a kada je medijima ispričao svoju životnu priču, podrška je stigla sa svih strana.

Mnogi su hvalili njegovu odluku, bio je to hrabar potez u vremenu kada niste mogli pretpostaviti kakva reakcija javnosti će uslijediti – a bila je sjajna, dok su saigrači bili puni razumijevanja. Nažalost, veznjak nije imao sreće s povredama pa je relativno rano okončao svoj profesionalni put.

Dovoljno hrabar da kaže da je gej bio je Robbie Rodgers. Bivši reprezentativac SAD-a, nosio je dres Leeds Uniteda i LA Galaxyja. On je 2013. godine priznao da je gej, a posljednjih godina je iznio nekoliko detalja iz svlačionice – gdje je priznao zbog čega nije želio ranije priznati da je heteroseksualac.

Za BBC je ispričao da je dosta uvredljivih komentara na račun gej ljudi čuo u svlačionicama, a treneri za koje i protiv kojih je igrao su često znali dobacivati “ne dodaji loptu kao peder”.

Sada Rodgers nastupa za B tim LA Galaxyja, i nedavno je na Instagramu kazao da još uvijek trpi uvredljive komentare na terenu, ali i na društvenim mrežama. U jednom od tih obraćanja javnosti, kazao je da je u mnogo navrata poželio reagovati onako kako je to Zidane uradio Materazziju 2006. godine.

Prema medijskim napisima koji su posljednjih godina sve učestali, postoje brojni fudbaleri u modernom fudbalu koji se usuđuju govoriti o svojoj seksualnoj orijentaciji iz straha od reakcije javnosti i navijača. U 21. stoljeću u Ligama petice ne postoji niti jedan fudbaler koji se javno deklarisao kao gay, što dovoljno govori o strahu koji vlada među onim igračima koji još uvijek žive ‘u ormaru’,

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,