Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slovenac na čelu UEFA-e potvrdio: Ništa od regionalne lige!

Preuzmite sliku

Prvi čovjek evropskog nogometa demantirao je nedavne tvrdnje pojedinih medija o pokretanju tzv. Balkanske lige.

Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Slovenac Aleksander Čeferin demantirao je tvrdnje o skorom pokretanju “Balkanske lige” u kojoj bi nastupali klubovi iz Srbije, BiH, Makedonije, Slovenije, Crna Gore, Mađarske i Hrvatske.

Nema istine u nedavnim tvrdnjama o pokretanju takozvane Balkanske lige. Suprotno onome što je napisano u nekim člancima, niti jedno relevantno Uefino tijelo nije donijelo takvu odluku. Domaća takmičenja su temelj nogometa u Evropi,” poručio je Čeferin u saopštenju.

Predsjednik UEFA-e je naglasio kako ne postoje nikakvi konkretni prijedlozi na stolu o pokretanju takve lige.

UEFA će o takvim prijedlozima ili idejama raspravljati jedino ako će biti podneseni od strane nacionalnih saveza i njihovih klubova i liga i ukoliko će biti dio strateškog razvoja u nekoj europskoj regija.

Vijesti o pokretanju regionalne lige uzbudile su nogometnu javnost i reakcije stižu sa svih strana “regije“. Dio klubova, ali i navijača je oštro protiv, dok je dio pozdravio pokretanje takvog natjecanja.

Početkom decembra u Zagrebu je održan sastanak stručnih rukovodstava sedam nogometnih saveza iz jugoistočne Evrope na temu formiranja zajedničke nogometne lige za mlađe uzrasne kategorije muških i ženskih klubova. Ligu bi u početku igrale mlađe uzrasne kategorije (U-14, U-16) muških i ženskih klubova.

Svi prisutni složili su se oko velikog razvojnog potencijala takmičenja koje bi okupilo sedam zemalja u kojima živi 30-ak miliona ljudi te je postignut načelni dogovor oko nekoliko ključnih parametara takvog takmičenja. Zaključno su dogovoreni konkretni idući koraci, uključujući internu analizu ovog okvirnog prijedloga u svakom savezu o čemu bi se potom dalje razgovaralo na novom sastanku početkom iduće godine“, saopštio je tada HNS koji je ugostio predstavnike nogometnih saveza BiH, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje