Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sloboda ponovo na udaru Sindikata profesionalnih nogometaša BiH

Preuzmite sliku

Svjetska nogometna federacija (FIFA) donijela je odluku da Sloboda mora isplatiti blizu 100.000 KM dugovanja prema bivšim igračima Ivanu Fatiću i Ivanu Kostiću.

Tim povodom sindikat profesionalnih nogometaša BiH objavio je danas saopštenje za javnost, koje, nadalje, prenosimo u cjelosti:

Obraćamo se bh. javnosti povodom odluke krovne kuće svjetskog fudbala kojom se FK „Sloboda“ Tuzla obavezuje da svojim bivsim fudbalerima Ivanu Kostiću i Ivanu Fatiću isplati iznos od blizu 100.000 KM pod prijetnjom rigoroznih sankcija koje mogu ići i do izbacivanja u najniži rang takmičenja.

Ovo za naše domaće prilike zvuči kao bombastična i eksluzivna vijest, međutim u sređenim državama i uređenim sistemima to je sasvim normalno. Podsjetimo da su u niže rangove svojih nacionalnih liga izbacivani i velikani kao štu su Fiorentina, Juventus ili Glazgov Rendžers, pa zašto onda i Sloboda ne bi krenula od opštinskog i kantonalnog nivoa takmičenja.

Ko zna zašto bi to bilo dobro, a možda bi i doprinijelo ozdravljenju našeg oboljelog domaćeg nogometa. Ovim povodom smo se javnosti obraćali i 30.06. ove godine i široki auditorij tada upoznali sa svim vratolomija koje razni merdanovići i mujkanovići izvode kako bi izbjegli poštivanje jasnih pravnih normi i procedura.

Rekli smo tada da se pojedinci u N/FS BiH ponašaju apsolutno nedostojno funkcija koje obavljaju i da njihovo ponašanje liči više na šibicaranje po sarajevskim pločnicima nego na ozbiljno vođenje pojedinih tijela i organa krovne kuće nogometa jedne suverene države. Potvrdu naših navoda dobili smo kroz ovu odluku nadležnih tijela FIFA-e, koja će skupo koštati mešetare iz Tuzle, a iskreno se nadamo da ni njihova bratija iz Sarajeva neće proći neokrznuto.

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH je prije pet mjeseci poručio da se neće umoriti, poručili smo im da ćemo se za prava naših članova boriti svim raspoloživim, legalnim sredstvima. Poručujemo im da prestanu amaterski varati naše članove i štititi klubove koji misle da na lovorikama stare slave mogu preživjeti izazove tržišne ekonomije i vladavine prava.

Ti klubovi koji za sebe misle da su veliki samo zato što su nekada igrali u zajedničkoj jugoslovenskoj ligi i opstajali zahvaljući finansiranju od strane velikih privrednih sistema, konačno se moraju osvjestiti i shvati da smo već odavno zakoračili u 21. vijek. Našim članovima poručujemo da vrijedno treniraju i ispunjavaju svoje profesionalne obveze, a mi ćemo kao i do sada činiti sve da njihov rad i trud budu nagrađeni i valorizovani u skladu sa obavezama koje je klub prema njima preuzeo.

Vjerujemo da će slučaj Fatić i Kostić poslužiti kao dobar primjer svim onima koji se ubuduće drznu da svoje preuzete obaveze ne izvrše na vrijeme i u dogovorenom iznosu. Na kraju ali ništa manje važno podsjećamo na naglašeni oprez iz prethodnog Saopštenja jer postoje indicija da će vrlo skoro još jedan organ Saveza, Disciplinska komisija samu sebe negirati i samoj sebi protivrječiti kako je to već uradila Administracija za licenciranje u predmetima Kostić i Fatić.

Iskreno se nadamo da će indicije biti bez osnova te da će se apsolutno poštivati vladavina prava kroz institucije usvojenih Pravilnika i ustaljene prakse primjene istih – navodi se u saopštenju za javnost sindikata profesionalnih nogometaša BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje