Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ronaldo optužen za utaju poreza od 14,7 miliona eura

Preuzmite sliku

Španjolsko tužiteljstvo u Madridu u utorak je objavilo da je podnijelo tužbu protiv Cristiana Ronalda, najboljeg nogometaša svijeta u prošloj godini i prve zvijezde Real Madrida, zbog navodne utaje poreza od 14,7 miliona eura u razdoblju od 2011. do 2014. godine. 

Tužiteljstvo u priopćenju navodi da je Ronaldo svjesno koristio “poslovne subjekte” kreirane 2010. godine kako bi sakrio prihode od prava na imidž u Španjolskoj.

Tužba se temelji na izvješću koje je Tužiteljstvu poslala Španjolska porezna agencija AEAT, stoji u priopćenju, kako prenosi Reuters.

Brojni španjolski mediji ranije u utorak prenijeli su da će do kraja juna biti pokrenut postupak protiv Portugalca na osnovu istrage poreznih dužnosnika, prenosi Al jazeera.

Messiju potvrđena kazna

Maksimalna kazna zatvora za utaju poreza u slučaju dokazane krivice iznosi 15 mjeseci.

Osuđeni na kazne kraće od dvije godine zatvora, a koji prethodno nisu imali sličnih prekršaja, mogu služiti kazne uvjetno, izvan zatvora.

Prije Ronalda probleme zbog utaje poreza imali su Lionel Messi, Neymar, Alexis Sanchez i drugi nogometaši koji su igrali ili igraju u Španjolskoj.

Španjolski vrhovni sud potvrdio je nedavno odluku suda u Barceloni da se nogometaš Barcelone Lionel Messi kazni zatvorskom kaznom u trajanju od 21 mjeseca zbog utaje poreza.

Odbačene su žalbe Argentinca na presudu iz prošle godine, dok je njegovom ocu Jorgeu ublažena kazna na 15 mjeseci.

Njih se tereti da su utajili 4,1 milion eura tijekom marketinških aktivnosti između 2007. i 2009. godine.

I u ovom slučaju kazna se može služiti izvan zatvora ako Lionel Messi i njegov otac nisu imali sličnih prekršaja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,