Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Real Madrid mijenja grb zbog muslimana

Preuzmite sliku

Ekipa Juventusa je protekle sedmice promijenila dugogodišnji grb, te historiju i tradiciju zamijenila modernijim dizajnom što je naišlo na podijeljene reakcije navijača i ljubitelja kluba širom svijeta.

Međutim, neće biti jedini evropski gigant koji će promijeniti vizuelni idenitet. Njihovim stopama krenut će Real Madrid, čiji vizual će također biti promijenjen.

Podsjećamo, 2014. godine potpisan je ugovor sa Abu Dhabi National Bank, pa je za potrebe većinskog stanovništa islamske vjeroispovjesti na ovom prostoru sklonjen križ sa kraljevske krune na dresovima i asesoarima sa logom Reala.

Prema pisanju portala Sport.es iz Španije, Kraljevski klub je sada pod ugovorim i sa firmom Marka – koja ima ekskluzivitet prodaje i distribucije proizvoda pod grbom Real Madrida, te će križ sa logotipa/grba ekipe biti uklonjen i za Saudijsku Arabiju, Katar, Kuvajt, Ujedinjene arapske emirate, Bahrein i Oman.

Podpredsjendik Marke, Khaled al-Mheiri je kazao da će kruna biti skinuta sa logotipa zbog kulturne osjetljivosti, jer bi kruna odnosno križ na njoj mogao da uvrijedi pojedine ljubitelje Reala iz tog dijela svijeta.

Tako svaki zvanični prodajni predmet sa logom Reala u ovom dijelu svijeta neće imati križ na kruni – a odluka stupa na snagu od marta 2017. godine.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,