Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prije godinu dana bio je ‘slijep’, a danas pogađa svakih 96 minuta!

Preuzmite sliku

Od 2014. do 2016. Edin Džeko zabio je kombinovano 16 golova za Manchester City i Romu. I dok je za života u Engleskoj uglavnom grijao klupu za poprilično lijep novac, u Romi je morao u prvi sastav jer je tamo doveden kao veliko pojačanje.

I njemu i vučici trebalo je instantno osvježenje, ali nije počelo bajno.

U prethodnoj sezoni Edin Džeko zabio je tek deset golova – osam u Serie A te dva u Ligi prvaka i gotovo svi su ga otpisali i nadili mu etiketu ‘bivšeg igrača’.

  • Kapitenu naše reprezentacije  na vrata kuca 31. godina za tačno mjesec dana, a prije samo godinu dana nosio je nadimak ‘slijepi’.

    Pisali su Italijani ‘Edin Cieco’ što je u prijevodu – Edin Slijepi. Sve zbog njegovih očajnih igara te nevjerovatnih promašaja. Doslovno je znao promašiti cijeli gol u nekim utakmicama.

    Godinu poslije, začepio je usta svim kritičarima. Bez ikakve sumnje, Edin je ponajbolji napadač Evrope i zabija u prosjeku svakih 96 minuta!

    Dijamant Džeko je do danas utrpao 28 komada u 34 utakmice.

    Uz Juveovog Gonzala Higuaina je najbolji strijelac na Apeninima uz 18 postignutih golova, osam je zabio u šest mečeva Europske lige te dva u Kupu Italije. Brojke su impresivne, a njegova lakoća davanja golova čisto je umiranje u romantici.

    Koliko samopouzdanja ima, dokazuje i elegantan gol Villarrealu na Madrigalu kojeg je Roma razbila 0:4 uz hat-trick ‘slijepog’. Ili ‘balvana’, kako hoćete…

    – Ovo za mene nije iznenađenje. Uvijek sam postizao dosta golova, prošla je godina bila nešto drugačija, ali želim biti još bolji – rekao je poslije potapanja ‘žute podmornice’.

    Blizu je skidanja vlastitog rekorda. Džekina najbolja sezona bila 2009/10 u dresu Wolfsburga kada je postigao 29 golova (22 u Bundesligi, jedan u Europskoj ligi, četiri u Ligi prvaka i dva u njemačkom kupu.)

    Uz to, Magathov Wolfsburg senzacionalno je osvojio Bundesligu na krilima Misimovića, Grafitea i Džeke.

    Impresivne igre kasnije su ga prodale u Manchester City gdje je osvojio dva naslova prvaka Engleske uz četiri domaća kupa. Ipak, tamo nije ostavio dublji trag, ali uprkos svemu, to ga nije unazadilo.

    Igrač koji je za našu reprezentaciju odigrao 84 utakmice te zabio 49 golova ponovno je pokazao izuzetnu mentalnu snagu. ‘Slijepac’ je progledao nakon što je od ‘kloca’ postao svjetska klasa. On je igrač kojeg su u Željezničaru nazivali pogrdnim nadimcima.

    – Kloc je balvan. Ja sam bio vrlo mlad, imao sam 17 godina kada sam debitirao za prvu ekipu Željezničara. Znate kako to ide kod nas, odmah se očekuje puno od svakog igrača, da preko noći bude uspješan. Niko ne gleda u budućnost, ljudi ne shvaćaju da se postupno dolazi do uspjeha. Tada sam bio mlad i neiskusan, ali dio publike je bio nestrpljiv pa je bilo povika kloc i slično – pričao je Edin prije osam godina.

    Danas je, ponovno, svim kritičarima očitao lekciju. Klasa je vječna, forma prolazna.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,