Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstavljamo najstarijeg aktivnog fudbalera na svijetu

Preuzmite sliku

Igra svoju 31. profesionalnu fudbalsku sezonu i u februaru će napuniti 50 godina. Kazuyoshi Miura je ime koje malo ko u svijetu sporta poznaje, ali upravo on drži rekord za najdugovječnijeg profesionalnog nogometaša ikad.

Neki fudbaleri se odlučuju da svoju profesionalnu karijeru završe kada se nađu na vrhuncu mogućeg, ima onih koji ne žele da se odvoje od fudbala pa prihvataju poslove u administraciji fudbalskih klubova. Međutim ima i onih koji neustrašivo prkose vremenu, i ne prihvataju činjenicu da vrijeme prolazi.

Upravo takav je slučaj Kazuyoshija Miure, koji će 26. februara napuniti 50 godina. Bivši napadač Genoe i Santosa objavio je kako je obnovio ugovor koji ima sa drugoligašem japanskog prvenstva Yokohamom FC, u kojem će provesti svoju 32. profesionalnu sezonu.

Prošle godine Miura je zabilježio 20 nastupa i postigao dva gola, posljednji 7. avgusta protiv Osake, kada je ušao u rekordere tamošnjeg prvenstva u kategoriji nastarijeg strijelca sa 49 godina, 5 mjeseci i 12 dana.

Impresivna karijera Kazuyoshija Miure sadrži 89 nastupa za reprezentaciju Japana, za koju je postigao i 55 golova, ali za 31 godinu nikada nije bio dio tima koji je učestvovao na nekom Mundijalu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: