Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poznata godina početka regionalne lige i sistem takmičenja

Preuzmite sliku

Balkanska liga, tako bi se trebalo zvati takmičenje nogometnih klubova s prostora bivše Jugoslavije.

Dogovoreno je kako će učestvovati 24 kluba iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, a plan je da počne u septembru 2018. godine. Iste godine najavljen je početak reformiranih evropskih takmičenja Lige prvaka i Evropske lige, u koje bi se klubovi s ovih prostora s novim sustavom trebali još teže kvalificirati.

Ako se neko od klubova koji bi trebali učestvovati u regionalnoj ligi plasira u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja, onda bi ga u regionalnoj ligi zamijenio sljedeći najbolje plasirani klub iz te nacionalne lige, koje će se nastaviti igrati kao i dosad.

Grupna faza i finale na neutralnom terenu

Vasko Dojčinovski, šef makedonske lige, razradio je detaljno sistem takmičenja regionalne lige. Napravilo bi se šest grupa sa po četiri kluba, a igralo bi se šest kola. Nakon toga trebala bi se na proljeće igrati osmina finala s uzvratima, dok bi se u finalu igrala jedna utakmica na neutralnom terenu.

UEFA je već pripremila novac za Balkansku ligu, klubovima milioni

Bitna vijest je i kako je regionalna liga na posljednjim sastancima dobila podršku UEFA-e, krovne evropske nogometne organizacije koja se novim formatom Lige prvaka okreće bogatašima. Navodno je već i pripremila novac za regionalnu ligu.

Šta je još preostalo dogovoriti?

U zraku su još ostali benefiti za pobjednika i finalista. Mi smo malo neskromni pa za pobjednika želimo mjesto u Ligi prvaka, a za drugoplasiranog mjesto u Evropskoj ligi, što će u Uefi malo teže proći“, otkrio je Dojčinovski.

Problem bi mogli biti navijači…

Utakmica visokog rizika ima i u Ligi prvaka, zar ne? Složili smo se kako bi za takve utakmice bile primjenjivane posebne mjere opreza. Vodimo se interesom nogometa, nogomet mora ići dalje, prema naprijed, neopterećen politikom.

Navodno bi klubovi u regionalnoj ligi trebali dobiti milonske iznose za učestvovanje i plasman.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,