Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Postigao je jedini gol u životu koji ga je koštao – života

Preuzmite sliku

Imao je savršen život, trebao je potpisati za Milan, a onda je postigao gol zbog kojeg je ubijen.

Bio je 2. juli 1994. godine. Andres Escobar, reprezentativni stoper Kolumbije, izašao je u noćni provod u rodnom Medellinu. Vjerojatno da zaboravi na ono što se dogodilo desetak dana ranije, pokazalo se fatalnog 22. juna.

Escobar je tada nesretno poslao loptu u vlastitu mrežu u dvoboju sa SAD-om, zbog čega su Kolumbijci ispali sa Svjetskog prvenstva već u grupnoj fazi.

Uvjeravam vas da se ništa čudno nije dogodilo u našoj grupi. Jednostavno, odigrali smo loše. Vidimo se uskoro jer život ne završava ovdje“, poručio je Escobar kolumbijskom narodu poslije poraza od Amerikanaca u kolumni za El Tiempo.

Nažalost, njegov život ubrzo je završio. Po izlasku iz noćnog kluba, Andres je na parkiralištu ustrijeljen iz vatrenog oružja. Dok je u nogometaša ispaljivao šest smrtonosnih metaka, ubica je navodno vikao: ‘Goooool!’. Neki pak tvrde da je, tik prije no što će mu presuditi, Escobaru ironično kazao: “Hvala ti na autogolu.

Kako je smaknuće mafijaškog Escobara dovelo do ubojstva nogometnog Escobara

Taj tragičan događaj do danas nije u potpunosti razjašnjen. Puno je bilo teorija, no teško je tek tako eliminirati onu da je jedini ‘krimen‘ Andresa Escobara zaista bio taj nesretni autogol. Tim više ako se uzme u obzir kako je u to vrijeme izgledala Kolumbija. Bilo je to možda i najmračnije razdoblje u historiji zemlje. Socijalna situacija bila je nikad gora, a razlog jednostavan – nešto ranije, u prosincu 1993. godine, ubijen je jedan drugi Escobar. Zloglasni narko boss Pablo Escobar, s kojim Andres nije imao nikakve rodbinske veze.

Međutim, smaknućem Pabla Escobara u kolumbijskom društvu nastalo je sveopće rasulo, zbog borbe za prevlast u kriminalnom svijetu. Uostalom, za Andresovo ubistvo okrivljena su braća Gallon, koja su imala svoju ulogu i u ‘eliminaciji‘ Pabla Escobara. Tačnije, njihov tjelohranitelj Humberto Castro Munoz, koji je osuđen na 43 godine zatvora. Kazna je uskoro smanjena na 26 godina, a poslije samo 11 ubica se našao na slobodi zbog ‘uzornog ponašanja‘.

Mnogi vjeruju u teoriju da je Andres Escobar ubijen jer su njegovim autogolom razne narko i mafijaške bande izgubile gomilu novaca na kladionici. Drugi će reći da je ubistvo bilo isključivo posljedica totalnog bezakonja u tadašnjoj Kolumbiji, a ima i onih koji smatraju da se radilo o nesretnom spletu okolnosti.

Andresova greška bila je što je odgovorio tim momcima. Oni nisu dozvoljavali da im iko odgovora. Nije to imalo nikakve veze s klađenjem“, rekao je Jhon Jairo Velasquez Vasquez, poznatiji kao ‘Popaj‘. Taj bivši član bande Pabla Escobara, u dokumentarcu ‘Dva Escobara‘ još je dodao:

Njihovi ego bio je maksimalno napumpan nakon što su doprinijeli ubistvu Pabla Escobara.”

A trebalo je to biti Svjetsko prvenstvo Kolumbijaca…

Možda ‘Popaj‘ zna (naj)bolje, no činjenica jest kako su se kolumbijski nogometaši te 1994. godine nalazili pod neviđenim pritiskom. Na ulicama je u mafijaškim obračunima godišnje ubijano 25 hiljada ljudi, a nogomet je cvjetao dobrim dijelom od novca zarađenog na trgovini drogom. Javna tajna je bila da su se tadašnjem selektoru Maturani u posao miješali brojni kriminalci, ‘sugerirajući’ ko treba, a ko ne treba igrati. Legendarni vratar Rene Higuita zbog mutnih radnji s Pablom Escobarom čamio je u zatvoru, a brat braniča Luisa Fernanda Herrere poginuo je u sumnjivoj prometnoj nesreći neposredno prije Svjetskog prvenstva u SAD-u.

Svi imamo i radimo za zajednički cilj. Želimo svoju zemlju učiniti ponosnom. Trudimo se ne misliti o nasilju. Ja lično pronalazim motivaciju u stvarima koje nas čekaju. Svakog dana čitam Bibliju i gledam dvije fotografije, pokojne majke i svoje djevojke“, izjavio je Andres Escobar po dolasku na SP.

A Kolumbija je na svjetsku smotru doputovala kao potencijalni kandidat za naslov. Imali su fantastičnu generaciju s Asprillom, Valderramom, Rinconom… Kroz kvalifikacije su protutnjali, razbivši za kraj Argentince usred Buenos Airesa 5:0. Dobili su naizgled laganu grupu s Rumunijom, SAD-om i Švicarskom, no neočekivani poraz od Rumunja na startu značio je da u 2. kolu ne smiju izgubiti od domaćina.

U 35. minuti tog dvoboja, u kojem je Kolumbija dotad dominirala, centrirao je Harks, a Andres Escobar u želji da očisti opasnost poslao je loptu u vlastitu mrežu. Kasnije su Ameri povećali na 2:0, Kolumbija je uspjela samo smanjiti i već nakon 180 minuta ostali su bez šansi za nokaut fazu. Andresu Escobaru bio je to prvi autogol u životu. Prvi i zadnji.

Moj devetogodišnji sin u tom se trenu okrenuo prema meni i rekao: ‘Mama, ubit će Andresa!’. Odgovorila sam mu: ‘Ne dušo, ljude ne ubijaju zbog grešaka. Svi u Kolumbiji vole Andresa‘”, kazala je Escobarova sestra Maria.

Tako je mislio i sam Andres. Bio je slomljen zbog autogola, ali po povratku u Medellin nije se želio skrivati. Selektor Maturana upozorio ga je da bude oprezan, a on mu je odgovorio:

Moram pokazati lice svom narodu.

Hrabri, pošteni i iskreni Andres završio je nesretno. Taman je planirao osnovati porodica, već je na stolu imao ugovor s Milanom, bilo mu je samo 27 godina…

Kao da je netko otkinuo dio mene. Jednog dana imaš ljubav svog života, planiraš se udati i imati djecu. Zatim se probudiš i sve je to nestalo. Za mene se život nije nastavio. Stao je“, priznala je njegova djevojka Pamela Cascarado.

Ubistvo Andresa Escobara mnoge je natjeralo da se povuku iz nogometa. Luis Fernando Herrera, koji je u kratkom periodu ostao bez brata i saigrača, doživio je živčani slom. Na sprovodu se pojavilo 120 hiljada Kolumbijaca, u želji da se bar tako zahvale ‘Nogometnom gospodinu‘, što mu je bio drugi nadimak.

Sudbina je htjela da 20 godina kasnije Kolumbija ima najbolji rezultat u povijesti na Svjetskim prvenstvima – četvrtfinale.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,