Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Početak nove ere: Sudija donio odluku pomoću snimka (VIDEO)

Preuzmite sliku

Počela je nova tehnološka era u svjetskom fudbalu, prvi put jedan sudija donio je odluku nakon pregledanja video snimka.

Prvi finalista FIFA Svjetskog prvenstva za klubove je poznat.

Na stadionu u japanskom gradu Suita, domaći tim Kashima Antlers savladao je kolumbijski tim Atletico Nacional 3:0 pred 15.000 gledalaca.

Međutim, današnje finale obilježio je jedan detalj. U istoriju je ušao Mađar Viktor Kasai, u polufinalnoj utakmici Svjetskog klupskog prvenstva u Japanu.

Kašai je u 31. minutu duela japanske Kashime  i kolumbijskog Atletico Nacionala morao da pregleda snimak poslije duela Orlanda Berija i Daijaga Nišija u kaznenom prostoru Atletica.

Nakon pregleda snimka Mađar je dosudio penal za Kashimu, iz kojeg je Shoma Doi donio vođstvo šampiona Japana, koji je na kraju slavio sa 3:0 i plasirao se u finale SP.

Svjetsko klupsko prvenstvo služi upravo kao eksperiment za pregledanje snimka spornih situacija tokom utakmica, a ovaj sistem bi trebalo da bude proširen na druga takmičenja tokom 2017, a potom naredne godine bude standardan na većini utakmica širom svijeta.

Prioritet je da sistem bude u potpunosti funkcionalan za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje