Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pobjednici ove nogometne utakmice dobit će pet puta više novca od pobjednika Lige prvaka

Preuzmite sliku

Finale Lige prvaka večeras će pratiti više od 600 miliona gledatelja. Real Madrid ili Liverpool kući će odnijeti vrijedan pokal i lijepu svotu od otprilike 57 miliona eura, odnosno 49 miliona funti. Mislili ste da se baš u ovom najpoznatijem nogometnom takmičenju na svijetu okreće najviše novca? U krivu ste.

Nekoliko sati prije velikog finala, od 18 sati, na Olimpijskom stadionu u Kijevu odigrat će se finansijski najvrjednija nogometna utakmica na svijetu. Na Wembleyju se Aston Villa i Fulham bore za ulazak u engleski Premiership, a pobjednik će dobiti nevjerojatnih 170 miliona funti, dakle, tri puta više od pobjednika Lige prvaka, piše Sky Sports. Pred ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu najuzbudljiviji je dan sezone.

– Ovo je najvažnija utakmica koju ćemo ikad odigrati. Imamo plan i nadamo se velikoj pobjedi – rekao je menadžer Fulhama Slaviša Jokanović.

Ogromna novčana nagrada isplatit će im se tokom tri sezone, a ako prežive jednu sezonu u Premiershipu ona postaje još veća, tačnije iznosit će 280 miliona funti. Finale druge engleske lige naziva se “winner-take-all clash”, jer pobjednik stvarno uzima neviđenu svotu novca.

Enormnom svotom nastoji se olakšati novom timu u Premiershipu ostanak i lakšu borbu s drugim timovima, ali i olakšati finansijsku situaciju ako klub ponovo napusti najskuplju nogometnu ligu, odnosno ako odmah budu izbačeni. No, model se već duže vrijeme preispituje jer gotovo svi engleski klubovi imaju bogate strane vlasnike. Vlasnik Fulhama, Pakistanac Shad Khan zasigurno može preživjeti bez ove finansijske injekcije jer je nedavno ponudio 800 miliona eura za kupovinu Wembleyja na kojemu će njegov tim večeras pokušati pobijediti. Novca ne manjka ni kineskom milijarderu Tonyju Xiu koji je Aston Villu kupio prije dvije godine, a to mu je bio san od kada je kao student redovno gledao njihove utakmice.

– Ovog poslijepodneva sve oči su uprte na Wembley, a kao i uvijek utakmica za ulazak u englesku Premier ligu bit će genijalna reklama za takmičarski duh i borbenost koji se u ovom slučaju finansijski itekako isplati – ustvrdio je Dan Jones iz Deloittea.

Trenutno Fulham vodi rezultatom 1:0, golom Cairneya u 23. minuti susreta. 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,