Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovaj 18-godišnji dječak postat će najskuplji nogometaš ikada: Messi u njegovim godinama bio sretan i na klupi (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Dječak od 100 miliona eura! Kylian Mbappé (18), Monacov tinejdžer koji je ove sezone zabio više golova (19) nego što ima godina (18) i tome dodao još 11 asistencija (i to u svega 33 utakmice), vruća je priča evropskog nogometa, piše Max!

Svaka je usporedba nezahvalna, ali u njegovoj dobi Lionel Messi bio je sretan kad bi se našao i na klupi Barcelone, a Cristiano Ronaldo tek je debitirao za lisabonski Sporting. Mbappé je već sada, s jedva 18 godina, zvijezda.

– Taj je mali fenomen, on leti terenom. Čak mu i protivnici plješću – kazao je Danijel Subašić koji iz prve ruke svjedoči odrastanju novog nogometnog superstara.

Kada je prošlo ljeto Pep Guardiola za Mbappéa, svijetu tada anonimnog i još uvijek maloljetnog napadača, poslao ponudu tešku 40 miliona eura, bio je to pravi šok. Još veći uslijedio je kada su iz Monaca bez razmišljanja odbili priliku za brzu zaradu na igraču koji je do tada odigrao svega 200-tinjak seniorskih minuta.

Skuplji od Pogbe!?

I nije Pep bio jedini. S reputacijom jednog od najboljih polaznika slavne nacionalne Clairefontaine akademije (u kojoj su nogometno “odrasli Henry, Anelka, Giroud, Gallas…) u svojoj generaciji već godinama je na oku evropskih velikana. Za Arsèna Wengera bila je to ljubav na prvi pogled, Mbappé je ideal nogometaša kakve Profesor voli.

– Želio sam ga dovesti prošlog ljeta jer zaista vjerujem da je pred njim velika budućnost. Na žalost, danas su nogometaši već u ranoj dobi na radaru velikih klubova. Nadam se kako činjenica što ga mnogi prate neće negativno utjecati na njega. Podsjeća me na Henryja. Ima taj pametan pogled, inteligenciju, pokrete, mirnoću u realizaciji – rekao je Wenger.

Mbappéa prati stigma Henryjeva nasljednika, no pravog Henryja već je u nekim stvarima nadmašio. Kada je 2. decembra 2015. u 88. minuti utakmice protiv Caena na travnjaku zamijenio Fábia Coentrãa postao je najmlađi debitant u povijesti “kneževa”. Imao je tada 16 godina i 347 dana i tako oborio rekord Thierryja Henryja iz 1994. Dva mjeseca kasnije, 20. februara prošle godine, Mbappé je “skinuo” još jedan Henryjev rekord. Golom Troyesu postao je najmlađi strijelac u povijesti kluba. Bio mu je to i jedini pogodak prošle sezone. Nakon 19 golova ove sezone (u prosjeku jedan svake 93. minute) ni francuski izbornik Didier Deschamps više nije mogao ignorirati tinejdžersku senzaciju, a kada je Kyliana Mbappéa uveo u igru u 78. minuti kvalifikacijske utakmice za SP protiv Luksemburga umjesto Dimitrija Payeta učinio ga je drugim najmlađim debitantom u povijesti reprezentacije nakon Maryana Wisnieskog koji je bio samo mjesec dana mlađi kada je 1955. odigrao prvu utakmicu za Tricolore.

Čak se i Henry naklonio nasljedniku.

– Jako se rijetko viđa tako mlad nogometaš, a da tako dobro razumije igru. Takve stvari dolaze sa iskustvom, ali on to već ima. On je kombinacija kvaliteta i inteligencije – kazao je Henry.

U Monacu su svjesni kako imaju “zlatnu koku”, najskupljeg tinejdžera u istoriji fudbala, potencijalno možda čak i najskupljeg fudbalera svih vremena. Superagent Jorge Mendes, koji nije Mbappéov menadžer, ali je savjetnik vlasnika Monaca Dmitrija Ribolovljeva, sugerirao je cijenu ispod koje momčad iz Kneževine neće ići – 120 miliona eura! To je deset miliona više nego što je ljetos Manchester United platio Paula Pogbu!

Strah od Martialove sudbine

Na prste jedne ruke mogle bi se nabrojati momčadi koje su spremne na taj rizik, ali jedna je u velikoj prednosti. Mbappé je još prije pet godina bio na pragu potpisivanja ugovora sa Realom za kojeg i navija. U Madridu ga je dočekao osobno Zinedine Zidane, trenirao je sa vršnjacima iz Reala, upoznao svoga idola Cristiana Ronalda, međutim porodica je odlučila kako bi preseljenje u Španjolsku bio preveliki šok za tada 13-godišnjeg dječaka.

Mnogi, sa razlogom, međutim strahuju da “novi Henry” ne postane “novi Martial” koji se nakon 50 milijuna eura vrijednog transfera iz Monaca u Manchester United utopio u sivilo koje već sezonama vlada na Old Traffordu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,