Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

On je najobrazovaniji fudbaler Manchester Uniteda

Preuzmite sliku

Često kažu da fudbal i fakultet ne mogu zajedno u istu rečenicu, ali postoje izuzeci koji svakako zaslužuju redove u novinskim člancima.

Ako ste mislili da u svijetu totalnog/modernog fudbala studirati i pružati vrhunske partije na terenu – grdno se varate.

Najbolji primjer za to je veznjak Manchester Uniteda, Španac Juan Mata. Naime, još od 2012. godine, kada je nastupao u plavom dresu Chelseaja, Mata studira ne jedan, nego dva fakulteta. Oba fakulteta upisao je u Madridu, a prije nego što završi profesionalnu karijeru – planira dobiti univerzitetsku diplomu za marketing i sportski inžinjerig.

Marketing je zavolio zbog daidže/ujaka, a sportski inžinjering mu je svakako u DNK – obzirom da godinama igra na vrhunskom nivou.

Mati je trentno 28 godina, i redovan je član španske reprezentacije. Po završetku studija i profesionalne karijere, obzirom na izbor zanimanja, Mata će sigurno ostati pri fudbalu, ali ne kao treneri ili komentator za TV stanice kako to rade njegove kolege.

Imat će čak priliku da zarađuje jednaku svotu novca koju zarađuje kao fudbaler. Interesantan put Španca koji prema Transfermarkt podacima vrijedi 31 milion eura, a u karijeri je osvojio sve što se može osvojiti noseći dres Chelseaja i Španije. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,