Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od sezone 2018/19. obavezni reflektori na stadionima bh. premijerligaša

Preuzmite sliku

Od sezone 2018/2019. na svim stadionima na kojima će se igrati utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine morat će biti u funkciji reflektori, istakao je za Anadolu Agency (AA) Adnan Džemdžić, direktor Odjela za licenciranje klubova Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH).

Izmjene i dopune pravilnika o licenciranju, u kojima su postroženi infrastrukturni i finansijski kriteriji, predstavljen je na jučerašnjem seminaru čelnicima klubova 12 premijerligaških klubova.

“Uvođenje reflektora na stadione je od sezone 2018/2019. obavezno, i jednostavno to smo morali uvesti kao kriterij kako bi infrastrukturno počeli hvatati korak za ostalim zemljama i u regiji. Na kraju krajeva, to je i iz humanih razloga prema igračima i navijačima. Nije isto igrati utakmicu na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa i 20 u noćnom terminu. Uvođenjem reflektora sigurno će biti i više gledalaca na pojedinim stadionima”, istakao je Džemidžić.

Naglasio je da će klubovi iz društva najboljih na osnovu izmijenjenog Pravilnika o licenciranju sada morati dostavljati polugodišnji finansijski izvještaj N/FS BiH, odnosno ne kao do sada jednom u godini.

“Naša intencija je da u što skorijem narednom periodu izjednačimo sve kriterije za dobijanje licence za nastup klubova u domaćem šampionatu sa kriterijima koje je potrebno ispuniti za takmičenje u pretkolima UEFA kupova”, kazao je Džemidžić, dodavši:

“Vjerujemo da će i lokalne zajednice u čijem su vlasništvu većinom sportski objekti u BiH napraviti dobar posao na poboljšanju infrastrukture na stadionima. N/FS BiH trudit će se, kao i do sada, da im kroz razne projekte FIFA-e i UEFA-e pomogne”.

Infrastruktura na stadionima u BiH još nije na zadovoljavajućem nivou, ali se u pojedinim gradovima popravlja.

“Sporo ide, ali su neki pomaci vidljivi i ohrabrujući. Ima puno posla. Radimo u tom pravcu da od klubova tražimo da stadioni, koji nisu komoditeta kao evropski, ali da postanu funkcionalni i zadovoljavajući. Morat će ispuniti sve uslove koje postavimo pred njih ili neće dobiti licencu”, decidan je Džemidžić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje