Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka pobijedila Čile i osvojila Kup konfederacija u Rusiji (FOTO)

Preuzmite sliku

Fudbalska selekcija Njemačke osvajač je jubilarnog desetog Kupa konfederacija koje je igrano u Rusiji.

U finalu Kupa konfederacija u Rusiji na stadionu u St Petersburgu u snage su odmjerili svjetski prvaci Nijemci i južnoamerički prvaci Čileanci. Obje ekipe su lovile prvu titulu Kupa konfedercija za svoju naciju. Iskusni tim Čilea sa prosjekom od 31 i pol godina nasuprot sebe je imao podmlađeni tim Njemačke u čijem rosteru među 23 igrača nema niti jedan stariji od 30 godina.

Pravdu na terenu dijelio je srbijanski arbitar Milorad Mažić, čime je još jednom potvrdio visoki rejting koji uživa u Svjetskoj kući fudbala (FIFA).

Tradicionalno uzbudljivi okršaj evropskih i južnoameričkih reprezentacija bolje su otvorili fudbaleri Čilea koji su od početku meča imali trensku dominaciju i nekoliko izglednih prilika, ali nisu uspjeli to krunisati i rezultatskom prednošću.

Međutim, nakon velike greške čileanske odbrane Lars Stindl postiže gol za prednost Njemačke. Čileanci nastavljaju dominirati na sredini terena, ali pred kraj poluvremena Nijemci su mogli i udvostručiti prednost nakon još jedne greške odbrane.

U drugom poluvremenu viđena je izjednačena utakmica, ali rezultat se nije mijenjao.

Viđeno je i mnogo žustrih reakcija tradicionalno temperamentnih Čileanaca i hladnokrvnih Nijemaca, ali Mažić je autoritativno kontrolirao situaciju na terenu.

Danas su u Moskvi meč za treće mjesto igrale selekcije Portugala i Meksika, a Portugalci su nakon produžetaka slavili pobjedu rezultatom 2:1. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje