Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nastavak dječjeg rata između Barcelone i Real Madrida: Veliki klubovi, ali loši gubitnici

Preuzmite sliku

Počasna straža je nepisana tradicija u brojnim nogometnim ligama. To je situacija u kojoj jedna ekipa dočekuje drugu na travnjaku aplauzom ne bi li im čestitala osvajanje titule prvaka. To je ove sezone izostalo u Španiji, gdje je “na snazi” vjerovatno najveće rivalstvo danas u svijetu – između Reala i Barcelone.

U nedjelju je na rasporedu El Clasico na Nou Campu, sedam dana nakon što je Barcelona osvojila naslov prvaka pobjedom kod Deportiva. Očito izgubljena tradicija nalaže da Real dočeka Barcelonu počasnom stražom, no to se neće dogoditi.

“Nećemo pružiti Barceloni počasnu stražu. Tačka!”, rekao je kapiten Reala Sergio Ramos prije samo koji dan.

Ta odluka navodno je donesena još u decembru, kada je Barcelona odbila napraviti istu stvar uoči prvog El Clasica.

Tada je Real Madrid osvojio titulu Svjetskog klupskog prvaka, no Barcelona je odlučila ne održati počasnu stražu igračima Zinedinea Zidanea, što je stratega Kraljevskog kluba prilično naljutilo.

“Nećemo im napraviti počasnu stražu. Oni su rekli da je to takmičenje malo i u kojem nisu sudjelovali i da samim time nisu htjeli napraviti istu stvar za nas. Nećemo ni mi za njih”, potvrdio je Zidane dan uoči El Clasica.

Ernesto Valverde nije skrivao odluku kluba, te je u javnosti progovorio o njoj.

“Poštujemo što je Real napravio u ovoj godini, ali nećemo za njega držati počasnu stražu. Ne bi to napravili ni za koga. Isto tako ne očekujemo da to neko napravi za nas”, rekao je u decembru Valverde.

Velika netrpeljivost između dvaju klubova dovela je do rušenja jedne lijepe tradicije, kojom si najveći rivali odaju priznanje…

Podsjetimo, prije samo 10 godina Barcelona je na Santiago Bernabeu dočekala Real i odala mu počast na osvajanju naslova prvaka Španije, piše Gol.hr.

Bila su to druga vremena, bolja vremena s većom gospodom u kopačkama i očito na klupama ovih dviju ekipa.

Barcelona dočekuje Real Madrid kao prvak, ali i s mogućnosti da po prvi puta od 1930. godine, kada se igralo svega 18 utakmica u sezoni, završi sezonu bez ijednog poraza.

Bit će to ujedno i posljednji El Clasico za Andresa Iniestu, njegov 38. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,