Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladi ekonomisti, pravnici, studenti NK TOŠK dižu iz pepela (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Grupa mladića iz Tešnja okupljenih oko Nogometnog kluba TOŠK odlučila je vlastitim zalaganjem i trudom popraviti situaciju u sportskom kolektivu iz svog grada.

Nakon što su na Skupštini preuzeli vodstvo kluba od prethodne Uprave, koja je kako kažu sa podsmijehom podnijela ostavku, svakodnevno rade na uređivanju terena i prostorija, vođenju registratora ali i na popravljanju finansijske situacije kao i vraćanju publike na tribine.

Ovi momci nisu direktno vezani za sport. U svakodnevnim aktivnostima oni su ekonomisti, privatnici, pravnici, studenti, inženjeri. Vjeruju da će uz rad i trud nekadašnjem bh. premijerligašu vratiti stari sjaj.

Ekipa Anadolu Agency (AA) na stadionu Luke u Tešnju zatekla je pravu radnu akciju. Košenje travnjaka, farbanje ograda, uređivanje svlačionica i prostorija kluba, samo su neke od stvari koje ovi mladi ljudi čine za dobrobit i oporavak svoga kluba.

Publika se vraća klubu – Elvir Korajlić na stadion je stigao nakon odrađene treće smjene u firmi u kojoj je zaposlen. Ljubav prema klubu i gradu, smatra on, jača je od umora.

Već 15 godina pratim gotovo svaku utakmicu TOŠK-a i ljubav prema sportu i našem gradu jača je od umora, zato nakon posla i obaveza dolazim da pomognem ovim momcima u oporavku kluba. Ono što nas raduje je činjenica da se publika vraća jer vidi da svojim zalaganjem radimo nešto pozitivno. Svakim danom imamo novih pojedinaca koji nam dolaze pomagati na različite načine“, pričao je Korajlić.

U periodu od tri mjeseca, koliko je TOŠK pod njihovim vodstvom, renovirali su svlačionice, okrečili prostorije, postavili ormariće i kante, nabavili kosilicu i valjak, ofarbali ograde, i počeli voditi registratore.

Mustafa Alić diplomirani je pravnik i jedan od momaka vrijedne ekipe. Zadužen je za obavljanje pravnih i menadžerskih poslova u klubu.

Klub smo preuzeli nakon Skupštine 30. januara 2016. godine od prethodne Uprave koja je od svega digla ruke nakon što su TOŠK doveli u najgoru poziciju za svojih 90 godina postojanja. Skupili smo hrabrost da uđemo u problem i da pomognemo sportu u ovome gradu, te nakon poslova i obaveza slobodno vrijeme dajemo klubu. Ovo je skupina mladića raznih zanimanja od privatnika, diplomiranih pravnika, inženjera i ekonomista, pa do studenata. Sport ne poznaje razlike“, istakao je za Anadolu Agency Alić.

Nihad Bejtić, generalni sekretar kluba, kaže kako je u početku bio skeptičan po pitanju izbora nove Uprave.

“U čelništvo kluba došli su mladi momci i u početku sam bio skeptičan jer to su zaista bila neka nepoznata lica i smatrao sam da je ovo još samo jedna prevara u nizu. Nakon tri mjeseca njihovog rukovođenja veliki sam optimista jer vidim da daju sve od sebe i postavljaju prioritete”, kazao je Bejtić.

Iako je sekretar Bejtić se brine i o terenu pa tako redovno valjkom ravna teren.

Zbog katastrofalnog stanja unutar kluba u jednom periodu na stadionu je bilo više redara nego publike. Ovi momci ni tada nisu odustajali iako su im mnogi predlagali da im je lakše „ugasiti“ klub i osnovati novi.

Mevludin Hojkurić ekonomista je koji vodi brigu o finansijskoj situaciju kluba. Kaže da je cilj kompletnog zalaganja vraćanje povjerenja građana Tešnja.

Vole sport i bore se za klub –Svi volimo sport i prošli smo kroz sve omladinske pogone, a glavni cilj nam je da vratimo povjerenje građana u klub. Ovdje trenira preko 150 mališana i to nam je veliki motiv da uređujemo teren i svlačionice. Godinama smo vodili borbu sa prethodnom Upravom koja se u potpunosti otuđila od svega. Iza sebe su ostavili rasulo i haos, nismo mogli naći registratore ni ugovore sa sponzorima, a upravna zgrada je bila puna smeća. Nadam se da se takva situacija više nikada neće ponoviti”, rekao je Hojkurić.

Nogometni klub TOŠK iz Tešnja osnovan je 1927. godine, navijači su mu Atomci, a stadion Luke kapaciteta 7.000 sjedećih mjesta.

Najveći uspjeh u historiji kluba je ulazak u Premijer ligu BiH, u kojoj iste sezone TOŠK dolazi do polufinala državnog Kupa gdje je eliminisan od FK Željezničar, rezultatom 0:2. Nakon toga, TOŠK se dugi niz godina takmičio u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine, a sada nastupa u Drugoj ligi FBiH, grupa Centar.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,