Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Miralem Pjanić postao je najskuplji bh. fudbaler svih vremena

Preuzmite sliku

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić postao je najskuplji bh. fudbaler svih vremena.

Cijena veznjaka Juventusa, prema novim podacima Transfermarkta, koji se bavi procjenom tržišne vrijednosti u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, dosegla je rekordnih 65 miliona eura. To je čak 15 miliona više u odnosu na početak ove godine, kada je sa 50 miliona, također, postavio bh. rekord na svjetskoj fudbalskoj pijaci. Zahvaljujući dobrim partijama u dresu reprezentacije i Juventusa, za Miralema Pjanića, osim cijene, već godinama raste i interes brojnih evropskih klubova.

U prijelaznom roku prošle zime za njegove usluge bili su zainteresirani i fudbalski velikani poput Barcelone, Real Madrida, PSŽ-a, ali je ipak ostao odan Juventusu, s kojim je prošle sezone osvojio duplu krunu u Italiji i igrao finale UEFA Lige prvaka. U najelitnijem fudbalskom takmičenju Evrope nakon reprezentativnih obaveza očekuju ga mečevi četvrtfinala protiv Barcelone.

Do sada nijedan fudbaler iz BiH nikada nije ni približno dosegao Pjanićevu trenutnu tržišnu cijenu, uključujući i Edina Džeku.

Golgeter i kapiten “Zmajeva” maksimalan iznos na Transfermarktu dostigao je u februaru 2012. godine, kada je procijenjen na 32 miliona eura. Danas je Dijamant na drugom mjestu najvrednijih igrača iz BiH i ukoliko neko od klubova bude želio otkupiti njegov ugovor Romi će morati platiti 22 miliona eura, jednako kao i početkom ove godine.

Treće mjesto na fudbalskoj svjetskoj pijaci od bh. internacionalaca zauzima Sead Kolašinac. Vrijednost fudbalera Arsenala je 18 miliona eura. Četvrtu poziciju dijele napadač turskog Basaksehira Edin Višća s osam miliona i golman Bornmuta Asmir Begović, koji je na vlastiti zahtjev propustio reprezentativne akcije s Bugarskom i Senegalom.

Slijedi Muhamed Bešić sa pet miliona, Riad Bajić (Basaksehir) 4,5, Gojko Cimirot (Standard Liege) 3,5, Ervin Zukanović (Genova), Ermin Bičakčić (Hoffenhaim) i Kenan Kodro (Grashoperss) po dva, Deni Milošević (Konyaspor) 1,75, te Haris Medunjanin (Philadeplhia) i Samir Memišević (Groningen) 1,5 miliona eura. Haris Duljević (Dinamo Drezden) vrijedi 1,3 miliona eura, Ognjen Vranješ (AEK) 1,25, dok je najveća šestorocifrena brojka ispred imena golmanskog trojca Karabaga, Željezničara i Zrinjskog, Ibrahima Šehića, Vedrana Kjosevskog, odnosno Kenana Pirića sa po 800.000. Toni Šunjić (Dinamo Moskva) dostigao je 750.000, Goran Zakarić (Željezničar) 700.000, Elvis Sarić (Sarajevo) 500.000.

Najnižu cijenu od ukupno 22 fudbalera koje je selektor Robert Prosinečki pozvao za mečeve sa Bugarskom i Senegalom ima debitant Smail Prevljak – 400.000 KM. Ukupna vrijednost tima je 144,05 miliona eura, ne računajući Asmira Begovića, pišu “Nezavisne”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje