Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mile Kitić “opasniji” od povrede za fudbalere sa Balkana

Preuzmite sliku

Historija ima tendenciju da se ponavlja. Prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa. Glavni akteri ove priče su Mladen Krstajić, Ivan Raktirić, Alen Halilović i Emir Spahić.

Rakitić i Halilović su reprezentatvci Hrvatske, Krstajić je bivši reprezentativac Srbije, a Emir Spahić nosi dres BiH.

Njih četvorica imaju dvije zajedničke stvari. Bundesligu i Mileta Kitića.

Nije tajna da fudbaleri sa Balkana s vremena na vrijeme vole posjetiti disko klubove koji puštaju balkanski melos, ali da vam karijera visi o koncu zbog Mileta Kitića – to je nešto novo.

Krenimo redom. Godina je bila 2007. Prije utakmice godine, kako su je mediji nazivali, protiv Rosenborga, ekipa Schalkea morala je rješavati skandal u sopstvenim redovima.

Ivan Rakitić i Mladen Krstajić, tada saigrači – suspendovani su zbog odlaska na koncert Mileta Kitića u Duisburg. Naime, oni su jedne subote te godine igrali protiv Eintrachta, a po povratku u Gelsenkirchen – umjesto u karanten, otišli su 34 kilometra dalje. U Duisburg.

Club Intakt je bio poprište balkanske zabave, gdje je glavna zvijezda bio Mile Kitić, a samo dan poslije i trojac i Schalkea, u negativnom kontekstu.

Osim Mladena Krstajića i Ivana Rakitića suspendovan je i njihov kolega, Jermain Jones. Vodka, cigarete, kokteli…skandal je otkrio Bild.

Tadašnji trener Schalkea, Mirko Slomka bio je razočaran ponašanjem trojca koji je do 4:30 ujutro ostao u diskoteci. Klub je imao jasna pravila – koja su prekršena.

  • chalke je par dana nakon trebao igrati protiv Rosenborga u Ligi prvaka. Trebala im je pobjeda za konck-out fazu takmičenja. Remi bi im donio nastavak takmičenja u Kupu UEFA tadašnjem. Direktor Schalkea Andreas Mueller bio je direktan: “Razočaran sam i ljut kao pas“.

    Skoro 10 godina kasnije, historija se ponavlja – kao farsa. Glavni akteri su iskusni bh. defanzivac Emir Spahić i mladi hrvatski reprezentativac Alen Halilović.

    Halilović je ovaj vikend umjesto na terenu proveo u diskoteci sa Spahićem. To ne bi bilo toliko sporno da HSV ne muči muku na začelju tabele. Drugo, imaju polusezonu za zaborav. Ekipa, osim što je “u crvenom“, primila je 27 golova – što je najviše u Bundesligi od svih timova.

    Zabili su samo 11 golova – a po tom učinku dijele začelje. Na Halilovića su posebno ljuti hrvatski mediji, koji je odbio poziv u reprezentaciju. Iz Barcelone je stigao za pet miliona eura, i od njega se očekivalo da bude lider ekipe.

    Nije uspio ni u čemu – dok mu karijere ide stranputicom. Za Halilovića, ali ni Spahića – nema mjesta u prvom timu. Halilović je odigrao tek 135 minuta ove sezone – a u posljednjih pet mečeva nema ga ni na klupi.

    Iz prvog dijela historije, izdvojit ćemo Rakitića – koji je kasnije izgradio odličnu karijeru. Igra u Barceloni, čije boje brani sa velikim uspjehom.

    Pred Halilovićem je još dug put, a karijera Spahića je na zalasku.

    U ovoj priči, Mile Kitić je jedina konstanta, barem kada je o karijeri u diskotekama riječ. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,