Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kongres UEFA odobrio provođenje reformi

Preuzmite sliku

Predložene reforme za bolje rukovođenje i poboljšanje transparetnosti Evropske fudbalske federacije (UEFA) odobrene su od strane 55 nacionalnih saveza.

Predloženi program reformi dobio je bezrezervnu podršku svih članica UEFA danas na redovnom 41. Kongresu evropske kuće fudbala koji se održava u Helsinkiju.

Reforme su bile ključni element manifesta Aleksandra Čeferina, aktuelnog predsjednika UEFA-e, pred njegov izbor na čelo ove organizacije u septembru prošle godine, a u februaru su dobile podršku Izvršnog odbora.

“Ove promjene su bitne ako želimo da vratimo naš imidž, kredibilitet i ojačamo naš legitimitet. Ovo je neophodan korak kako bi bili spokojni i stabilni“, kazao je Čeferin tokom svog izlaganja u Helsinkiju.

Neke od ključnih tačaka reformi, koje su dobile podršku su: ograničenje mandata za predsjednika UEFA-e i članove Izvršnog odbora, koji mogu obavljati funkcije najviše u tri mandata po četiri godine; kandidati za izbor u Izvršni komitet moraju imati aktivnu ulogu u svojim nacionalnim savezima; davanja dva mjesta u Izvršnom komitetu predstavnicima Asocijacije evropskih klubova…

Sve odobrene reforme biće uvrštene u Statut UEFA-e. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,