Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako će izgledati nova Barcelona pod palicom velikog trenera

Preuzmite sliku

Barcelona se u španskoj La Ligi nalazi na poziciji broj dva. Tamo gdje joj za vratom puše Sevilla, dok gleda u leđa Realu iz Madrida.

Odigrano je tek 16 kola, tako da će borba za prvaka biti dosta tijesna i neizvjesna do kraja. Ipak, na Camp Nou već razmišljaju o budućnosti, ali i prošlosti.

Prošlost se zove Luis Enrique, a ime koje će u budućnosti sjediti na klupi Barcelone je po onome kako sada stvari stoje Jorge Sampaoli.

Ovaj Argentinac trenutno sjedi na klupi Seville, nakon što je četiri godine pravio čuda kao selektor Chilea. Veliki je fan Lea Messija, i načelno je prihvatio poziciju novog trenera Barcelone, prenosi španski portal Don Balon.

Od jedne utopije koju je vodio Unai Emeri u Sevilli, Sampaoli ima dosta drugačiju – ali očigledno i uspješniju viziju fudbala kada je o Sevilli riječ, koja je kako rekosmo na trećoj poziciji, sa jako malom bodovnom razlikom od Barcelone i Reala.

Španski mediji pišu da je Sampaoli dizel gorivo koje će natrljati nos Barceloni i Realu, a od Seville će napraviti evropski brend.

Trojac koji će da pravi čuda
Navodno, Sampaoli već ima tri igrača koja bi doveo u Barcelonu čim bi zasjeo na klupu. Tvrdi da mu je potreban bek, centralni defanzivac i igrač koji ima promjenjljiv ofanzivno-defanzivni mentalitet.

On želi da nađe istinskog nasljednika Xavija Hernandeza, a sva njegova trenerska snaga se zasniva na akumulaciji veznjaka koji mijenjaju intenzitet igre i sinergiju napada i odbrane.

Navodno, kako tvrdi Don Balon, on će na neki način razmontirati M(Messi) S(Suarez) N(Neymar) tandem, koji će dobiti neophodno pojačanje u određenim dijelovima terena gdje im je to najviše potrebno.

Ostali smo vam još dužni ta tri imena koja bi se od sezone 2017/2018 trebale naći u rosteru tima sa Camp Noua. Prvi je PSG-ov Brazilac Marquinos. On trenutno vrijedi 30 miliona eura, ima 22 godine – i jedan je od najboljih igrača na svojoj poziciji.

Drugi je Franco Vazquez, aktuelni fudbaler Seville, koji igra na poziciji ofanzivnog veznog. On ima argentinsko i italijansko državljanstvo i vrijedi 18 miliona eura.

Treći je još jedan igrač PSG-a, a riječ je o Lucasu Mouri, Brazilcu koji je univerzalac na terenu. Cifra oko koje se barata da bi mogao biti prodan Barci je do 40 miliona eura.

Još jednom, uzbudljivo ljeto 2017. nas čeka – možda i najuzbudljivije za sada. (N1)

  •  

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,