Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Italijanska tv kuća prenosila derbi bez komentatora: Ovo je naš protest jer želimo svima besplatno gledanje sportskih događaja

Preuzmite sliku

Italijanska televizija RAI Sport emitovala je posljednji meč četvrtfinala Kupa Italije između fudbalera Juventusa i Torina bez TV komentatora u znak protesta što prvi put u historiji neće prenositi utakmice Svjetskog prvenstva.

Prava za prijenos 64 utakmice sa Svjetskog prvenstva u Rusiji za 93 miliona dolara otkupio je Mediaset, najveća komercijalna italijanska televizija, koju je 1987. godine osnovao bivši premijer Silvio Berlusconi.

Italijanska državna televizija RAI ostala je bez TV prava za SP, a nema pravo da prenosi i nijednu utakmicu Serije A jer su prava podijelili Sky i Mediaset.

“Smatramo da je neprihvatljivo da je sport sada privilegija za one koji mogu sebi da priušte pretplatu na pay-tv. Želimo sport za svakoga i za sve”, poručili su novinari RAI i ostali zaposleni na toj televiziji.

“Izvinjavamo se zbog neugodnosti, međutim, ovo je neophodan protest. Građani koji plaćaju taksu imaju pravo da besplatno gledaju najvažnije sportske događaje”, dodali su oni, prenosi Hina.

Uprava televizije RAI je na to odgovorila saopštenjem u kojem je poručila da godišnje na sport potroši 200 miliona eura.

“Emitovanje Svjetskog prvenstva na kojem neće biti reprezentacije Italije nije u javnom interesu”, poručila je uprava televizije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje