Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Herojski klub na teren se vraća u januaru: Slaže se novi Chape

Preuzmite sliku

Brazilski nogometni klub Chapecoense, koji je u avinoskoj nesreći prije dviej sedmice u Kolumbiji izgubio većinu svojih igrača, igrat će prvu utakmicu nakon tragedije 29. januara, pišu brazilski mediji. 

Slaže se novi Chape

Klub zasad ima 16 nogometaša na popisu i novoga trenera Vagnera Mancinija, a ostatak ekipe će popuniti do utakmice na Areni Conda u Chapecou, na kojoj će se u okviru prvenstva države Santa Catarine ogledati s Internacionalom.

Pitanje je hoće li se spominjane nogometne zvijezde poput Ronaldinha, Gudjohnsena i Riquelmea priključiti Chapeu barem na jednu sezonu kako bi dodatno osnažili povratak herojskog kluba.

Chapecoense je zadnju utakmicu odigrao 27. novembra, dva dana prije fatalne nesreće, i izgubio je 0-1 od Palmeirasa, koji je tada postao novi brazilski prvak.

Dana 29. novembra avion s igračima Chapecoensea srušio se nadomak Medellina, poginula je 71 osoba, među kojima 19 nogometaša i 21 novinar. Preživjela su svega tri nogometaša: Jackson Follmann, Alan Ruschel i Helio Neto.

Neto se probudio iz kome pa šokirao pitanjem

Ovaj posljednji nedavno se probudio iz kome, a njegovo prvo pitanje rasplakalo je liječničko osoblje, ali i ljude iz cijeloga svijeta koji su o tome čitali.

– Jesmo li osvojili takmičenje? Kako je prošla utakmica s Atletico Nacionalom? – upitao je Neto.

Neto je je mislio da se ozlijedio na utakmici, a liječnici mu nisu htjeli odmah reći istinu pa su to prešutjeli u strahu da bi mu se stanje moglo pogoršati. No Neto je postao sumnjičav nakon što je vidio da ozljede koje ima teško mogu biti od nečega na utakmici. Osoblje bolnice nije imalo izbora.

Morali smo to napraviti. Nismo više mogli čekati. Zadnjih sati primijetio je ozljede na rukama i nogama kakve nije mogao dobiti na utakmici. Pričali smo s njegovim ocem i on nam je rekao da je pravo vrijeme da Helio sazna istinu – rekao je doktor Carlos Mendonca iz RioNegro bolnice u Medellinu te dodao:

– Napravili smo to u dogovoru s psihologom i njegovim ocem. Kad je saznao da su mu saigrači poginuli, bio je jako emotivan. Užasno ga je to pogodilo, ali jak je on.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,