Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gorak poraz od Kipra u Nikoziji: Korak smo dalje od plasmana na Mundijal (VIDEO)

Preuzmite sliku

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Kipra rezultatom 3:2 iako je na poluvremenu imala prednost od dva gola razlike.

Naš tim je susret počeo u jako neobičnoj formaciji, gdje smo imali dva napadača, ali je jedan zapravo glumio ofanzivnog veznjaka. Vedad Ibišević je tokom cijelog poluvremena imao probleme sa snalaženjem na izmišljenjoj poziciji koju je dobio, a ostatak ekipe barem na početku susreta nije djelovao loše.

Igrali smo visok presing, a već u 2. minuti smo mogli stići do vodstva, kada je Senad Lulić poslije dobre akcije dobio loptu na lijevoj strani i pogodio stativu. Bili smo nešto bolji od svojih protivnika i u narednom periodu utakmice, ali nervoza se u naše redove počela uvlačiti nakon nekoliko dosta loših pasova štopera Vranješa i Šunjića za veznjake Cimirota i Pjanića, koji su napravili solidne šanse Kipranima. Tako je u 14. minuti Kipar ni iz čega dobio šansu da poravna, ali Sotiriou je šutirao preko gola.

U 20. minuti, naš tim je odigrao jako lijep napad. Cimirot je presjekao jedan pas na sredini terena, odigrao je loptu na lijevu stranu za Lulića, koji upošljava Ibiševića, ali umjesto da pogodi protivničku mrežu, Ibišević nije uspio pogoditi ni loptu. Džeko je već u narednom napadu šutirao prizemno iz dobre pozicije koju je sam sebi stvorio, ali nije pogodio mrežu domaćina. Kiprani su nam se revanširali samo pet minuta kasnije, kad Labal glavom šutira pored gola poslije dosta dobro odigrane akcije domaćeg tima i jako loše reakcije naše odbrane.

Mogla je u tom periodu utakmica otići u bilo kojem pravcu, jer su naši igrači polako počeli gubiti kontrolu na sredini terena i loptom smo bjesomučno kružili na pojasu oko 40 metara od protivničkog gola, a onda smo praktično uz veliku pomoć sreće poveli. Prvo je Ibišević promašio još jednu veliku šansu poslije akcije po lijevoj strani koja je večeras sjajno funkcionisala, a lopta je otišla u korner. Onda je Pjanić ubacio iz kornera, a lopta je došla do Šunjića i pogodila ga u koljena u kaznenom prostoru, te završila iza leđa protivničkog golmana. Donio je taj momentat veliku radost našem timu, a ipak smo do kraja poluvremena zaigrala barem malo bolje.

U 43. minuti stigli smo već do velike prednosti od 2:0. Sve je praktično napravio Sead Kolašinac, koji se sjajno probio po lijevoj strani i potom došao gotovo do protivničkog gola, prije nego je prebacio na drugu stranu, gdje je Edin Višća sproveo loptu u mrežu Kiprana, za konačnu prednost od dva gola na poluvremenu.

Reklo bi se tada da je utakmica gotova, ali nonšalantno otvorenje drugog poluvremena našeg tima postajalo je polako nešto više samo od nonšalantnog otvorenja kako je vrijeme odmicalo, a redale se šanse pred našim golom. Christofi je izašao sam pred Begovića, ali je loptu zahvatio slično kao Ibišević u prvom poluvremenu sa druge strane, pa je naš tim zadržao dva gola prednosti. Nije to moglo vječno tako trajati, jer su Kiprani stvorili nekoliko sjajnih šansi prije nego su stigli do pogotka. I to sasvim zasluženog. Christofi je u 65. minuti pogodio za smanjenje zaostatka Kiprana na 2:1. Prethodno je naša odbrana još jednom odigrala ”doktorski”, pa je Christofi imao vremena da se namjesti i postigne jako lijep pogodak. A kada je došao prvi gol, drugi je već bio u najavi. Laban je već u 67. minuti sjajnim golom sa distance donio poravnanje rezultata i Kiprane je u potpunosti vratio u igru, a nije to bilo ništa manje od onoga što je domaći tim u drugom poluvremenu zaslužio.

Inače, naš tim je imao komforno visok posjed u prvom poluvremenu od skoro 60 posto, da bi se on do kraja susreta izjednačio i čak okrenuo u korist našeg protivnika. Ipak, prije kraja meča, primili smo i treći gol. Pieros Sotiriou je pogodio mrežu Asmira Begovića u 76. minuti, nakon još jednog remek djela našeg tima, koji u ovoj fazi susreta već nije mogao zadržati posjed lopte više od tri sekunde. Pomogao je lopti da se nađe u našoj mreži i Ognjen Vranješ, koji je večeras skupa sa Tonijem Šunjićem odigrao partiju za pamćenje. Za onu tamnu stranu pamćenja.

Meč je okončan rezultatom 3:2 za Kipar, koji nas teoretski nije previše udaljio od prvenstva, jer ni Grčka nije dobila Estoniju. Ipak, već sad je jasno da se Mehmed Baždarević dobro obrukao, jer je večerašnje drugo poluvrijeme jedan od najlošijih perioda igre u historiji fudbalske reprezentacije BiH. Ne samo da nismo zaslužili plasman na Svjetsko prvenstvo, nego naš selektor nije zaslužio da dočeka sutrašnji dan kao selektor reprezentacije BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,