Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fudbal u regiji: Samo na Kosovu efikasniji od Krpića, Zrinjski i Rijeka najuvjerljiviji

Preuzmite sliku

Sulejman Krpić, napadač tuzlanske Slobode sa osam postignutih golova od prošlog vikenda najbolji je strijelac Premijer lige Bosne i Hercegovine, ali se nalazi i na vrhu top golgetera nacionalnih šampionata sedam zemalja regije Zapadnog Balkana.

Po osam golova postigli su i Granit Arifaj (Drenica), te Otto John (Trepca 89), fudbaleri kosovskih prvoligaša, kao i Dominik Glavina, igrač slovenskog Rudar Velenje. Uzme li se u obzir da je u šampionatu Kosova odigrano 10. kola, u BiH 13, a u Sloveniji 14 statistički najbolji strijelci u dosadašnjem toku sezone u regiji su Arifaj i John, ispred Krpica, potom i Glavine.

Roman Bezjak, prvotimac Rijeke, lidera Hrvatske nogometne lige poslije 13. kola sa sedam pogodaka vodeći je na listi strijelaca u ovoj zemlji. Igor Nedeljković (Sileks) i Johnatan Balotelli (Vardar) sa po šest golova najefikasniji su poslije 11. kola u Prvoj ligi Makedonije.

Nakon 11. kola u prvenstvu Crne Gore Admir Adrović (Mladost Podgorica) predvodi listu golgetera sa pet golova. U Srbiji je odigran 13. takmičarski krug. Dva igrača na vrhu su liste strijelaca. Hugo Vieira (Crvena zvezda) i Aleksandar Paločević (Vojvodina) po sedam puta tresli su protivničke mreže.

Osvrtom na lige regije lako je uočljivo da su mostarski Zrinjski i Rijeka timovi sa najboljim rezultatima u dosadašnjem dijelu prvenstava. Zrinjski (30) ima šest bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu Krupu (24) u Bosni i Hercegovini. Identičnu bodovnu zalihu u odnosnu na prvog pratioca u Hrvatskoj, zagrebački Dinamo (29), posjeduje tim sa Kantride (35).

Vardar je sa 23 boda lider u Prvoj ligi Makedonije, sa dva više od Shkendije, koja ima i utakmicu manje. Na Kosovu, najmlađoj članici Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) i Svjetske fudbalske federacije (FIFA) u vodstvu je Trepča 89 sakupivši 27 bodova, četiri više od Prištine.

U Crnoj Gori Budućnost iz Podgorice (26) ima pet bodova prednosti nad gradskim rivalom Mladosti i Zetom iz Golubovaca. Crvena zvezda je prva u Srbiji sa 32 boda, slijedi je Vojvodina sa 29.

Za sada najneizvjesnija trka za državnog prvaka je u Sloveniji, gdje je Maribor sakupio 30, a Olimpija 29 bodova. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje