Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

ECA se protivi odluci FIFA-e o proširenju Svjetskog prvenstva

Preuzmite sliku

Evropsko udruženje klubova (ECA) potvrdilo je svoj stav protiv proširenja Svjetskog prvenstva u fudbalu sa 32 na 48 reprezentacija.

Vijeće Svjetske fudbalske federacije (FIFA) jutros je donijelo odluku da na Svjetskom prvenstvu 2026. godine učestvuje 48 reprezentacija, koje će biti podijeljene u 16 grupa sa po tri tima. Prije toga 2018. godine u Rusiji i 2022. u Kataru igraće 32 selekcije po starom formatu sa osam grupa sa po četiri ekipe.

Evropsko udruženje klubova ponavlja da u načelu nije za proširenje Svjetskog prvenstva. Ne vidimo zakonsku osnovu za promjenu postojećeg formata sa 32 reprezentacije koji se pokazao kao savršena formula iz svake perspektive. Sumnjivo je hitno donošenje tako važne odluke, čak devet godina prije nego što će postati primjenjiva, i to bez uključivanja aktera koji će biti direktno pogođeni ovom odlukom“, kaže se u saopštenju ECA.

Navode da “razmiju da je ova odluka donesena iz političkih razloga, a ne sportskih i pod velikim političkim pritiskom, što je nešto za šta ECA smatra da je žalosno“.

ECA će detaljno analizirati uticaj i posljedice novog formata, te razmatrati ovu temu na sljedećem sastanku Izvršnog odbora krajem januara“, naglašeno je iz ECA.

Vijeće FIFA-e je danas u Cirihu jednoglasno donijelo odluku da od 2026. godine na Svjetskom prvenstvu igra 48 reprezentacija.

Prema novom sistemu takmičenja selekcije će biti podijeljene u 16 grupa sa po tri ekipe, a po dvije prvoplasirane će se plasirati u naredni krug takmičenja, kada kreće nokaut faza.

Svjetski šampion 2026. godine će za naslov morati da odigra sedam utakmica, identičan broj kao i po sadašnjem formatu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje