Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Đurbuzović: Amar Osim zaslužuje da bude selektor reprezentacije (VIDEO)

Preuzmite sliku

Fudbaleri Olimpika polusezonu su završili na trećem mjestu Prve lige Federacije BiH, a nedavno su dobili i novog šefa stručnog štaba, Dinu Đurbuzovića, koji je naslijedio Mirzu Varešanovića.

Iskusni Đurbuzović (61) ranije je vodio Željezničar, Čelik, U-16 reprezentaciju BiH, Al Muharraq, Al Ettifaq, Gaziantepspor, Denizlispor, a radio je i kao pomoćni trener u A reprezentaciji BiH.

‘Vukovi’ imaju 31 bod, dva manje od prvoplasirane Zvijezde iz Gradačca, te jedan od Sloge.

U razgovoru za Fenu, Đurbuzović je govorio o planovima za nastavak sezone na proljeće te izazovima koji ga očekuju.

– Objektivno, izazov je ispred mene. Prije dolaska u klub, pričao sam s rukovodećim ljudima i njihova ideja mi se dopala. U ovoj ligi nikada nisam radio ali mogu odgovoriti zahtjevima – kazao je na početku razgovora trener Olimpika.

Kada je u pitanju preuzimanje tima s Otoke i treniranje u nižem rangu, ističe da se toga ne treba stiditi.

– Ovo za mene nije degradacija. Kod nas je sve degradacija, ali osim reprezentacije i kadeta nacionalnog tima, bio sam u Turskoj, Kataru, Bahreinu, Čeliku, Željezničaru godinama, imam neke rezultate koji se ne prijavljuju, ne znam iz kojeg razloga. Radan sam i ambiciozan – obrazlaže.

Dodaje da je Olimpik klub sa tradicijom, došli su ljudi koji imaju namjeru da se odmah vrate u Premijer ligu BiH.

– Taj bodovni zaostatak nije ni mali ali ni velik. U ovoj ligi imaju tri-četiri kluba koja su izuzetno kvalitetna i koja žele u viši rang. Tu su Velež, Sloga, Zvijezda i mi. Ima tu još dobrih timova. Nadam se da ćemo se sa kvalitetnim radom i podrškom uključiti u borbu za prvo mjesto – rekao je Đurbuzović.

Ističe da pripreme kluba počinju 10. januara, poslije toga slijede ljekarski pregledi a određeni period će ekipa raditi na Otoci.

– Nakon toga ćemo vidjeti da li ćemo moći negdje otići sedmicu dana, zavisno od vremenskih prilika a poslije toga idemo 1. februara na turnir u Umagu, gdje ćemo odigrati četiri-pet utakmica. Poslije toga ćemo uigravati ekipu za nastavak sezone, jer mislim da će biti interesantna – pojašnjava.

Kaže da otkako je preuzeo klub niti jednog igrača nije doveo ali ni tjerao, ali da želi u klubu nova tri-četiri kvalitetna fudbalera koja mogu odgovoriti izazovima.

Dodaje da su iz omladinskog pogona tri juniora potpisala ugovor i oni će se vjerovatno priključiti pripremama.

Komparirao je rad u inostranstvu i BiH rekavši da postoje drastične razlike.

– Kada spominjete jednu Tursku, ona je velesila u Evropi. Ogromna je razlika, mi sada pričamo o utakmici sa Belgijom i infrastrukturi. Većina klubova nema kampove. Sarajevo, Široki Brijeg i Zvijezda 09 ih imaju, ali to je malo za potencijal koji imamo. Radi se o velikom broju talentiranih igrača – potcrtava.

Dotakao se i trenerskog posla u BiH, navodeći da sve zavisi u kojem klubu trener radi.

– Raditi u Željezničarnu ili Zrinjskom, tu su zahtjevi na maksimalnom nivou. Tu je jedan konstantan pritisak a on je najbitniji kad čovjek ima ambicije, a svaki od tih klubova ih ima. U Federalnoj ligi također ima takvih – kaže Đurbuzović.

Otkriva da je strog prema igračima na terenu, ali mimo njega ima drugarski odnos u određenim granicama.

Za kraj je prokomentarisao i ‘trakavicu’ u vezi s izborom novog selektora nacionalnog tima, dodavši da se on tu ništa ne pita ali da kao i svi ima svoje mišljenje.

– Nama niko ne valja. Nije nam valjao Safet Sušić, koji nas je odveo na Svjetsko prvenstvo, sad ne znam ko će nam biti dobar. Ima tu zvučnih imena koji su bili i radili korektno i pošteno. Koliko znam sve je otpalo, jedino je tu Amar Osim i mislim da je krajnje vrijeme da se čovjeku pruži prilika i da radi. Smatram da je to i zaslužio – zaključio je Đurbuzović. (Alen Mujkanović | FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,