Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Državni savezi podržali ideju FIFA-e o 48 reprezentacija na Svjetskom prvenstvu

Preuzmite sliku

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Gianni Infantino izjavio je da je prijedlog proširenja Svjetskog prvenstva na 48 reprezentacija entuzijastično podržan na sastanku državnih federacija u četvrtak.

Ovaj model igrao bi se od 2026. godine, a 48 reprezentacija bile bi podijeljene u 16 grupa sa po tri selekcije. Predstavnici fudbalskih saveza iz Azije, Evrope i Okeanije sastali su se u četvrtak s Infantinom i jednoglasno podržale prijedlog prema kojem bi se Mundijal trebao sa 32 proširiti na 48 reprezentacija.

Dali su podršku proširenju. Jednoglasno, svi koji su prisustvovali. Velika većina je za 48 reprezentacija podijeljenih u 16 grupa sa po tri selekcije“, rekao je Infantino nakon sastanka.

Prema tom formatu dvije reprezentacije iz svake grupe bi išle dalje, a nokaut faza bi počela šesnaestinom finala.

To je veliki preokret za fudbal jer dozvoljava osam ili 16 više timova i više zemalja i regija u svijetu da učestvuju“, rekao je šef krovne kuće svjetskog fudbala.

Dodao je da proširenje Svjetskog prvenstva na 48 reprezentacija neće uticati na trajanje samog događaja, koji se uglavnom igrao 32 dana. Konačnu odluku o proširenju treba donijeti Vijeće FIFA-e na dvodnevnom sastanku koji će se održati 9. i 10. januara 2017. u Cirihu. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,