Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čeferin: UEFA želi 16 mjesta na proširenom Svjetskom prvenstvu

Preuzmite sliku

Aleksandar Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA), iskazao je nadu da će Evropa dobiti 16 mjesta na proširenom Svjetskom prventvu, na kojem bi od 2026. godine trebalo igrati 48 reprezentacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće Svjetske fudbalske federacije (FIFA) početkom godine podržalo je ideju da na Svjetskom prvenstvu za devet godina umjesto 32 kako je predviđeno sadašnjim formatom, igra 48 reprezentacija. No, nije precizirano koliko će mjesta dobiti svaka od kontinentalnih konfederacija. Prema novom formatu, od 2026. godine na Svjetskom prvenstvu selekcije će biti podijeljene u 16 grupa sa po tri reprezentacije.

“Trebamo biti realni. Možemo tražiti više i na kraju biti preglasani, ali mislimo da je realno da tražimo najmanje 16 mjesta, uz uslov da sve evropske reprezentacije budu u različitim grupama. Onda, ako je istina da smo stvarno tako dobri i da je kvalitet na našoj strani, mislim da svih 16 može proći dalje“, rekao je Čeferin nakon sjednice Izvršnog odbora UEFA-e u Nionu.

Izvršni odbor je također odobrio niz prijedloga reformi organizacije UEFA, među kojima je vremensko ograničavanje mandata predsjednika i članova IO. U pokušaju da se dodatno osnaži odnos između UEFA-e i najjačih klubova odobreno je da dvije pozicije u Izvršnom odboru dobiju predstavnici Evropske asocijacije klubova (ECA).

“Veoma sam sretan što je Izvršni odbor dao jednoglasnu podršku reformama koje smatram veoma bitnim za jačanje UEFA-e i koje predstavljaju ključni stub mog predsjedničkog manifesta“, naglasio je Čeferin.

Sve reforme koje je odobrio Izvršni odbor moraće da budu ratifikovane na Kongresu UEFA-e koji će se održati 5. aprila i Helsinkiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje