Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bez ijednog nastupa u četiri godine zaradio milione funti

Preuzmite sliku

Čudne su sudbine profesionalnih fudbalera, a otkako se u sportu pojavio konkretan novac, igra je poprimila drukčije obrise. Mnogo toga danas se vrti oko dolara, funti i eura – opšta je ocjena da su sportisti, fudbaleri posebno, uglavnom plaćeni više nego vrijede.

I zaista, teško je pojmiti da nečije noge koštaju stotinu miliona nečega. Biznis sve više ubija čari igre, a fudbalerima to ne smeta. Naprotiv, za nekoliko godina mogu zaraditi novac dovoljan za lagodan ostatak života. Ponekad čak ne moraju ni igrati, važno je samo da su tu.

Najbolje to zna Richard Wright, bivši golman Manchester Cityja, barem na papiru. On je, naime, četiri godine uredno trenirao s prvim timom, ali nije zabilježio nijedan zvanični nastup. Čak su rijetke bile situacije kada je sjedio na klupi.

Trenirao je, grickao košpice u loži gledajući svoje kolege iz kola u kolo, putovao i uživao, a u isto vrijeme za sve to bio ”masno plaćen”.

Ukupno je za četiri godine ”varanja” dobio 4.1 milion funti, pa su engleski mediji s pravom u opisu njegove igračke karijere ocijenili da je riječ o najvećem ”prevarantu” u historiji tamošnjeg fudbala.

Sam Wright, dakako, ništa nije kriv. On bi vjerovatno mnogo sretniji bio da je zabilježio poneki nastup, ali svejedno, i ovako je osvojio nekoliko velikih trofeja premda nije odigrao nijednu utakmicu.

Rođen je u Ipswichu 1977. godine, igrao je i za Arsenal, a kao mlad golman u vrijeme hroničnog nedostatka kvalitetnih rješenja, bio je promovisan i u reprezentativca. Ipak, pamtićemo ga po nečemu drugom. Teško je i zamisliti da će se u otočkom fudbalu uskoro pojaviti tip sličan Wrightu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje