Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bez Edina Džeke: Poznata trojica fudbalera koji su kandidati za najboljeg igrača Evropa lige

Preuzmite sliku

Zlatan Ibrahimović, Henrik Mkhitaryan i Paul Pogba, fudbaleri aktuelnog pobjednika Manchester Uniteda, ušli su u uži izbor za najboljeg igrača UEFA Evropa lige za sezonu 2016/17.

Žiri koji se sastoji od trenera iz 48 klubova iz grupne faze Evropa lige u prošloj sezoni, sa 55 novinara izabranih od strane Evropskog Sports Media (ESM) koji predstavljaju svaku od asocijacija članica UEFA-e, Ibrahimoviću, Mkhitaryanu i Pogbi dao je najviše poena među nominovanima.

Na široj listi nominovanih našao se i Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacija Bosne i Hercegovine i napadač Rome, ujedno i najbolji strijelac Evropa lige u prošloj sezoni.

Uz Unitedov trio koji je ostao u trci za nagradu među top 10 igrača Evropa lige za sezonu 2016/17. nominovani su bili: Alexandre Lacazette (Lyon, novi klub Arsenal) – 70 poena, Kasper Dolberg (Ajax) – 40, Marcus Rashford (Manchester United) – 37, Davy Klaasen (Ajax, novi klub Everton), Ander Herrera (Manchester United) – 33, Bertrand Traore (Ajax, novi klub Lyon) – 28 i Edin Džeko (Roma) – 23.
Proglašenje najboljeg igrača sezone UEFA Evropa lige bit će po prvi put upriličeno tokom žrijeba za grupnu fazu takmičenja 25. avgusta u Monacu.

UEFA i ESM po prvi put od kada je ustanovljena nagrada ”UEFA Best Player in Europe” od ove godine birat će i najboljeg golmana, odbrambenog, veznog igrača i napadača Lige prvaka, kao i najboljeg igrača Evropa lige. Osim njih, kao i prethodnih šest godina bit će izabran najbolji fudbaler u Evropi i najbolja fudbalerka u Evropi za minulu sezonu. Dobitnici ovih nagrada bit će poznati 24. avgusta prilikom žrijeba grupne faze Lige prvaka u Monacu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje