Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Analiza učesnika Svjetskog prvenstva u Rusiji: Ko je najveći favorit, ko bi mogao iznenaditi?

Preuzmite sliku

Nakon što su u Rusiji danas izvučene grupe za Mundijal naredne godine, selektori svih nacija koji će učestvovati na prvenstvu su krenuli u skautiranje i pripremu sparing mečeva pred izlazak na veliku scenu.

Tuzlanski.ba vam donosi kratku analizu svih učesnika Mundijala.

Grupa A: Egipat na krilima Muhameda Salaha želi prolaz dalje, životna prilika za Suareza i Cavanija

Domaćini Mundijala reprezentacija Rusije ima ulogu favorita u svojoj grupi. Rusi su se za takmičenje pripremali sa prijateljskim utakmicama protiv reprezentacija širom svijeta. Cherchesov je isprobavao različite igrače u remijima protiv Španije (3:3) i Irana (1:1), porazu od Argentine (0:1) i pobjedi nad Južnom Korejom (4:2). Najteži protivnik domaćinu (bar na papiru) će biti reprentacija Urugvaja. Reprezentacija Urugvaja je završila na drugom mjestu kvalifikacija za odlazak na Mundijal iza Brazila. Najbolji strijelac ekipe je Edison Cavani, koji je upisao deset pogodaka u kvalifikacijama. Najkvalitetniji igrači su im Cavani i Suarez, a mediji iz Urugvaja su složni da se ova dva igrača nalaze na vrhuncu karijere i da im je ovo zadnji Mundijal.

Egipat i Saudijska Arabija su dva preostala rivala iz grupe A. Saudijska Arabija je završila na drugom mjestu kvalifikacija iza Japana. Saudijska Arabija je u zadnje kolu porazila Japan i pokazali su da nisu naivan rival. Najbolji igrač im je Al Abed, a ekipa je sastavljena od igrača iz domaćeg prvenstva.

Egipat se nakon nekoliko decenija kvalifikovao na Svjetsko prvenstvo, a najveća zvijezda ekipe, Muhamed Salah, je potvrdio da u Rusiji žele stići što dalje i razveseliti svoju naciju. Salah je u kvalifikacijama postigao pet golova i najzaslužniji je što ćemo ove godine gledati Egipat na završnici takmičenja.

Grupa B: Portugal i Španija apsolutni favoriti, Maroko sjajan u kvalifikacijama, selektor Irana ima poseban motiv protiv favorita grupe

Aktuelni prvak Evrope i bivši prvak Evrope i svijeta u jednoj grupi je idealan recept za sjajne utakmice i uživanje u nogometu. Portugal će sa Cristianom Ronaldom pokušati iznenaditi i napasti titulu svjetskog prvaka, jedini trofej koji Ronaldo nikada nije osvojio. Portugal je u kvalifikacijama imao devet pobjeda i samo jedan poraz, a Cristiano je postigao fantastičnih 15 golova, samo jedan manje od Lewandovskog na prvom mjestu.

S druge strane, Španija je ostvarila devet pobjeda uz jedan remi, postigla 36, a primila samo tri gola u kvalifikacijama. Najbolji strijelci sa pet golova su Isco, Morata i Silva, Lopetegui je uspio sastaviti ekipu mladih i ambicioznih igrača sa iskusnim igračima poput Ramosa ili Silve. Španija će, kao i uvijek, biti jedan od najvećih favorita za osvajanje prvenstva.

U grupi se nalaze još Maroko i Iran. Maroko je ,protutnjao’ svojom kvalifikacijskom grupom u afričkoj zoni, ostvario sve pobjede, a najbolji igrač kvalifikacija bio je Boutaib. Ekipa gaji atraktivan fudbal, odbranom čvrsto rukovodi Benatija i sigurno će ,napatiti’ Portugal i Španiju. Iran je za deset utakmica postigao samo deset golova, od čega je Azmoun postigao četiri gola. Disciplina u ekipi Carlosa Queiroza će biti prepoznatljiva stavka igre Irana. Queiroz će imati poseban motiv da dokaže svojim sunarodnjacima da su pogriješili kada su mu uručili otkaz 2010. godine nakon poraza od Španije na prvenstvu u Južnoj Africi.

Grupa C: Francuska protiv tri reprezentacije koje su se kvalifikovale kroz baraž

Dvadeset godina Francuska je ulagala u mlade ekipe i formirala tim kojeg se boji svaka reprezentacija. Giroud, Griezmman, Mbappe, Lacazette, Dembele su samo neka od najpoznatijih imena koja će nastupiti u dresu Trikolora na Mundijalu. U najtežoj poziciji se nalazi selektor Deschamps, od kojeg se očekuje veliki rezultat, a kojem će biti izuzetno teško izdvojiti 23 igrača za odlazaka na prvenstvo i 11 igrača koji će nastupiti od prve minute. Australija je protivnik koji na svakom prvenstvu napravi pometnju velikim reprezentacijama. U Rusiji stižu nakon baraža u kojem su eliminisali Siriju.

Peru i Danska će tražiti svoje prilike za prolazak u narednu fazu takmičenja. Peru je nakon mnogo godina učesnik Svjetskog prvenstva, a kvalifikovali su se nakon pobjede nad Novim Zelandom u baražu. Danska je ekipa koja je zrela za takmičenje. Na krilima Eriksena potpuno su razbili Poljsku kod kuće (4:0), ali spletom okolnosti završili su u baražu, gdje su savladali Irsku.

Grupa D: Osveta Hrvatske za našu utakmicu protiv Nigerije, Messi želi trofej

Argentina se nekoliko kola prije kraja kvalifikacija našla u situaciji u kojoj je plasman na Mundijal ovisio o seriji dobrih rezultata. Sampaoli se našao u velikim problemima, a onda kada je najviše trebalo pojavio se Lionel Messi i golovima ovjerio plasman na prvenstvo. Lionel će, kao i Cristiano, imati poseban motiv da u zadnjem Svjetskom prvenstvu u karijeri dođe do kraja i osvoji trofej.

Argentini će protivnici biti Hrvatska, Island i Nigerija. Naše zapadne komšije su u ovom društvu favoriti za plasman u narednu fazu. Nakon turbulentnih dešavanja na selektorskoj poziciji u Hrvatskoj, Zlatko Dalić je uspio napraviti koherenciju u ekipi koja je odigrala odlične tri utakmice (dva puta protiv Grčke i jednom protiv Ukrajine). Ekipa obiluje zvijezdama i sigurno će nastojati da ponovo ,zlatne godine’ kada su otišli do polufinala Mundijala. Island je ekipa bez naročitih zvijezda, ali ekipa koja na terenu igra poput ratnika. Rivalitet Hrvatske i Islanda započeo je od baraža za odlazak na prvenstvo u Brazil, a nastavljen je u proteklim kvalifikacijama kada je Island osvojio mjesto u grupi sa Hrvatskom.

Četvrti učesnik grupe D je Nigerija, koja je i na prvenstvu u Brazilu bila u grupi sa Argentinom. Nastupaju u novom, podmlađenom sastavu i najmlađa su reprezentacija koja se kvalifikovala.

  • Grupa E: Brazil sa novom generacijom ne želi novu sramotu, Srbija sa realnim šansama za prolazak u narednu fazu

    Naše istočne komšije će imati drugog velikog rivala iz Južne Amerike, Brazil. Razočaranje svih navijača koji gaje simpatije prema Kariokama traje već deset godina, a generacija najskuplje plaćenog igrača svih vremena, Neymara odlučila je ponovo napasti najsjajniji trofej. Neymar je u polufinalnoj utakmici protiv Njemačke, na Marakani, bio u bolnici i utakmicu gledao na tv prijenosu. U generaciji Neymara nalaze se Coutinho, Firmino i Gabriel Jesus, trio koji oduševljava publiku u Engleskoj. Selektor Tite će za protivnike imati Švicarsku, Kostariku i Srbiju.

    Švicarska je u grupi sa Portugalom imala isti broj bodova, uz slabiji međusobni omjer, a nakon baraža ekipa Petkovića je eliminisala Sjevernu Irsku. Kostarika će po peti put nastupiti na Svjetskom prvenstvu, a plasman su obezbjedili golom u 95. minuti gostujuće utakmice protiv Hondurasa, kada su osvojili bod vrijedan dalekog puta u Rusiju. Selekcija Srbije pozitivno je iznenađenje kvalifikacija. Pod palicom Slavoljuba Muslina, Srbija je u neugodnoj grupi izborila prvo mjesto i plasman na Svjetsko prvenstvo. Nakon plasmana uslijedila je smjena selektora, a novi selektor Mladen Krstajić je u prve dvije utakmice protiv Kine i Južne Koreje upisao pobjedu i remi.

    Grupa F: Elf u jurišu na odbranu naslova, koliko mogu Meksiko, Južna Koreja i Švedska?

    Aktuelni svjetski prvak, Njemačka, apsolutni je favorit grupe F. Ekipa Lowa kvalifikacije je završila sa svih deset pobjeda, postigla 43 gola, a primila tek četiri gola. Najviše golova postigli su Wagner i Muller, po pet, a čak 25 fudbalera upisalo se u strijelce tokom kvalifikacija, što dovoljno govori o širini klupe Njemačke i uigranosti različitih ekipa. Meksiko je ostvario prvo mjesto u kvalifikacijskoj grupi, ali pitanje je da li je imao adekvatnog protivnika. Meksiko će početkom sljedeće godine odigrati prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine.

    Švedska je bez Zlatana Ibrahimovića pokazala veliku kvalitetu u utakmicama protiv Italije. Činjenica da su u baražu bili dovoljno snažni da im Italija ne može postići gol treba da brine sve njihove protivnike. Šveđani imaju peh igranja velikih takmičenja, pa će biti interesantno pratiti ovu reprezentaciju u grupi u kojoj će odlučivati isključivo kvalitet reprezentacija. Južna Koreja u Rusiji nema velikih ambicija. Riječ je o reprezentaciji koja je imala ogromnih problema u kvalifikacijama, gdje su gubili utakmice od ekipa sastavljenih od poluamatera.

  • Grupa G: Engleska na pogon mladih snaga, zrela Belgija i dvije temperamentne nacije

    Roberto Martinez sjajno je postavio igru Belgije. U grupi sa BiH, Belgija je ostvarila devet pobjeda i samo jedan remi. Romelu Lukaku se ove sezone raspucao u Manchester Unitedu, a bilans kvalifikacija je 11 postignutih golova. Adekvatan protivnik će biti Engleska. Engleska se kroz kvalifikacije najviše oslanjala na Kanea i mlade nade koji još uvijek nisu prošli iskustvo velikih utakmica. Rashford, Alli i ostala ekipa će u Rusiji željeti staru slavu kolijevci fudbala.

    Historijski uspjeh ostvarila je Panama, koja će po prvi put nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Oni su u velikom preokretu savladali Honduras i obezbjedili plasman. Pobjeda se slavila duboko u noć, te je predsjednik Paname proglasio neradni dan nakon njihovog plasmana na Mundijal. Simpatična ekipa Paname će se grčevito boriti da u gradovima Rusije ostvari i prve bodove. Veliko slavlje nakon plasmana vladalo je i u Tunisu. Tunisu je protiv Libije trebao samo jedan bod i uspjeli ga ostvariti za veliko slavlje okupljenih u Radèsu. Tunižani polažu velike nade u tandem Msakni – Ben Amor.

  • Grupa H: ,Vaha’ sa Samurajima u lovu na osminu finala, Lewandowski protiv saigrača iz Bayerna, bivši igrač PSG-a želi predstavnika Afrike u narednoj rundi

    Grupa u kojoj će do zadnjeg kola biti najneizvjesnije je grupa H. Poljska se direktno plasirala na Mundijal, ispred Danske. Najbolji igrač evropskog dijela kvalifikacija, Robert Lewandowski postigao je 16 golova, te će svoju seriju pogodaka željeti nastaviti u Rusiji. Sigurno će Poljska biti zemlja sa mnogo navijača na utakmicama i to je jedna od prednosti ove ekipe. Senegal će u Rusiju stići u odličnoj formi, a pod palicom legendarnog Aliou Cisséa će pokušati doći do plasmana u narednu rundu takmičenja.

    Kolumbija je na prošlom Svjetskom prvenstvu bila apsolutni hit, a najveći dobitnik je bio James Rodriguez, koji je osigurao transfer karijere u Real Madrid. Kolumbija je pokvarila utisak na kraju kvalifikacija, kada je došao u pitanje i njihov nastup u Rusiji. Bacca, Falcao i James su trio na koji će navijači koji podržavaju Kolumbiju obratiti najviše pažnje. Japan, našeg Vahida Halilhodžića, u Rusiju ne dolazi spuštene glave i želi nastaviti sjajnu seriju koju je imao u kvalifikacijama. Sa trenutnim igračkim kadrom, uigranošću ekipe i genijalnošću našeg trenera, Japan je ozbiljan kandidat za osminu finala Svjetskog prvenstva. (A.P. | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje