Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vujošević lekcija o nacionalizmu: Ne dirajte Sulju, je*** vas u bulju

Preuzmite sliku

Duško Vujošević selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, poznat je kao veliki protivnik nacionalizma.

U prilog tome govori i anegdota koju je Vujošević svojevremeno ispričao. – Ja sam građanin svijeta. Imao sam prilike i sreće da puno putujem i znam da je svaki čovjek slučajno ono što jeste. Samuel Johnson je rekao da je patriotizam poslednje utočište hulje. To je apsolutno tačno. Neka mala ispoljavanja fašizma je nešto protiv čega sam se borio.

Bio je izvjesni Suljo koji je bio predsjednik kućnog savjeta u Bačkoj 13. gde sam tada živio. Veći dio stanara je htio da ga smijeni. Bio je bio pedantan čovek, tražio da se zaključaju vrata, da se ne unosi benzin, a to je radio da da se ne bi sve zapalilo, prisjetio se Vujošević i nastavio: – Kada su počele da dolaze organizovane delegacije da mijenjaju Sulju, napisao sam jedini grafit u životu – Je*em vas u bu*u, vratite nam Sulju. Oni su to prefarbali, a ja sam napisao krupnije: “(i opet) Je*em vas u bu*u, vratite nam Sulju”.

Niko nema kristalne biografije, i nisu to ne znam kakvi aktovi hrabrosti, ali me mržnje, nacionalizam i ratne strasti, koje su i mediji u velikoj mjeri proizvodile uvijek”. Vujošević je u intervjuu za Kurir odgovorio na pitanje ko je danas Suljo i da li se oseća kao Suljo.

– Ja se osjećam dobro dok god sam u miru sa samim sobom i dok radim ono što mislim da treba. U jednom intervjuu sam rekao za Pavića, koga inače ne čitam mnogo, da jednu njegovu rečenicu volim: ‘Nijedan neopaljeni šamar ne treba sa sobom ponijeti u grob’. Nije baš tako, ali čovjek mora da drži do sebe. I smatram da car treba da služi narodu, a ne narod caru, zaključio je Duško Vujošević. (Kurir)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,