Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Reprezentacija Srbije pobjedom nad Rusijom plasirala se u finale Eurobasketa

Preuzmite sliku

Košarkaška reprezentacija Srbije drugi je finalista Evropskog košarkaškog prvenstva. Srbija je u Istanbulu savladala reprezentaciju Rusije rezultatom 87:79.

Izuzetno zanimljiva utakmica koju je do zadnje četvrtine kontrolisala Srbija na kraju je donijela pravu triler završnicu. Srbija je u prvoj četvrtini stigla do pet poena prednosti, te je rezultat prve četvrtine glasio 25:20. Na poluvrijeme naše istočne komšije odlaze sa kapitalnom prednošću od 14 poena razlike. Široki roster ekipe Saše Đorđevića dozvolio je mnoge promjene tokom meča, te je interesantno da se u listu strijelaca nisu upisala samo dva reprezentativca Srbije.

Rusija u nastavku utakmice igra atraktivnu košarku koju je pratio izuzetno dobar procent šuta za tri poena. Srbija je u nekoliko navrata vraćala prednost preko 10 poena, te pred posljednju četvrtinu je imala rezultat 66:57 u svoju korist. Fantastični Shved nosio je igru Ruske reprezentacije, te sa pet trojki u ovom susretu i gotovo 38 minuta na terenu bio individualno najbolji igrač druge polufinalne utakmice Evropskog košarkaškog prvenstva.

Dilema pitanja pobjednika riješena je 90 sekundi prije kraja susreta, kada Bogdanović pogađa trojku, a Rusi griješe u napadu. Najbolji igrač u redovima reprezentacije Srbije bio je Bogdanović, koji je ubacio 24 poena. Boban Marjanović je ubacio 18 poena, a Lučić 13. U redovima reprezentacije Rusije, najbolji strijelac je bio Shved sa 33 poena, Vorontshevic je ubacio 14 poena, a Mozgov susret završio sa 11 postignutih poena. Srbija će u nedjelju igrati finalni susret protiv reprezentacije Slovenije, dok će Rusija u borbi za medalju igrati protiv Španije. (A.P. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje