Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Provela sam 27 godina pod koševima, košarka je moj život

Preuzmite sliku

Legendarna bh. košarkašica Razija Mujanović primljena je u FIBA-inu Kuću slavnih, a svoj govor sa svečane ceremonije održane u Miesu kod Ženeve objavila je na svojoj službenoj stranici na Facebooku. Obraćanje Razije Mujanović prenosimo u cijelosti.

“Treneri i sportski radnici,

Vaše ekselencije iz diplomatskog kora,

Dragi novinari,

Sve vas pozdravljam, poštujem i volim!

Rođena sam u sjeverno-istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, u jednom malom mjestu koje se zove Ratkovići, smještenom između gradova Tuzle i Brčkog. To je zaista malo mjesto da bi sanjali velike snove. Odrasla sam u kući zajedno sa svoje tri sestre i dva brata, na prvi pogled kao jedan mali košarkaški tim. I baš tu, pod tim krovom, zahvaljujući svojim roditeljima, braći i sestrama sam naučila najvažniju lekciju, da jedino ako funkcionirate kao tim možete napraviti velike i pozitivne priče. Zato sam njima posebno zahvalna i sa njima dijelim ovo priznanje!

Danas je najvažniji dan u mom životu jer mi je višemilijunska košarkaška obitelj svijeta otvorila vrata za ulazak u Kuću slavnih!

Danas se ostvario moj san jer sam dobila priznanje za sve osvojene titule nacionalnih prvenstava, za osvojene klupske titule, za medalje na europskim prvenstvima i Olimpijskim igrama!

  • Za moj ulazak u Kuću slavnih zaslužne su sve moje suigračice iz mog matičnog kluba Jedinstva Aida u mojoj Bosni i Hercegovini, kao i suigračice iz Italije, Španjolske, Brazila, Amerike, Mađarske i Hrvatske i suigračice iz nacionalnog tima bivše Jugoslavije i BiH! Zaslužni su svi moji treneri od kojih izdvajam Mikija Vukovića!

    Košarka je moj život, najsretnije i najtužnije trenutke sam proživjela upravo sa košarkom, 27 godina sam živjela pod koševima!

    Iskreno, fali mi košarka. Želim da svoje znanje i iskustvo koje posjedujem, a ovo je sigurno najbolja potvrda toga, prenesem na mlade, kako u mojoj Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu. Jer znanje je jedina stvar koja se dijeljenjem umnožava!

    Pozivam vas, velikane košarke, da posjetite moju divnu Bosnu i Hercegovinu, da upoznate djevojčice i dječake čiji ste vi ideali i date im dodatni vjetar u leđa na njihovom putu ka uspjehu. Jer vi i ja znamo kakav je taj put!

    Košarci, mojoj prvoj ljubavi dala sam mnogo, a košarka je meni dala još više i uvela me u Kuću slavnih! Hvala košarci, hvala vama!”, stoji u govoru objavljenom na Facebooku.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje