Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prednosti i mane trejda Nurkić – Plumlee

Preuzmite sliku

Bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić karijeru će nastaviti u Portland Trail Blazersima, pošto su ga Denver Nuggetsi tradeovali za Masona Plumleeja. Taj trejd ima kako prednosti, tako i mane.

Na kratke staze, Nuggetsi su možda bolje prošli, a na duže Blazersi.

Portland je prethodnog ljeta produžio ugovor sa nekolicinom igrača, a pošto Plumlee postaje ograničeno slobodni agent oni bi ostali bez njega ili bi morali da odu preko ‚seleri kepa‘ ako bi izjednačili ponudu koju da neko drugi.

Ovako dobijaju Nurkića koji će sljedeće sezone biti na trećoj godini ruki skale, a pored njega dobijaju i pika iz prve runde NBA drafta, koji će biti prilično jak. Imaju na draftu tri pika u prvoj rundi, jedan će biti lutrijski, a preostala dva u kasnijoj fazi prve runde.

Uz to, šuška se da nisu gotovi sa trejdovima, pa bi mogli da iskoriste nekog od pikova za dalje trejdove. Posljednjih dana se posebno spekuliše o dolasku Džalila Okafora.

Što se same igre tiče, mnogo će zavisiti kako će se Nurkić uklopiti u igru Blazersa, koja se ne zasniva mnogo na niskom postu, a svakako će defanzivno unaprediti igru u odnosu na Plumleeja. Imaće masu u reketu, što im je mnogo falilo u posljednje dvije sezone, a Nurkić ima potencijal da se ofanizvno uklopi u igru, ali sve od njega zavisi. U Blazersima će izvjesno biti starter, pa bi trebalo očekivati da bude srećniji i da se samim tim lakše uklopi.

Nuggetsi dobijaju Plumleeja koji je jedan od najboljih dodavača među visokim igračima u cijeloj ligi. Ne treba mu mnogo lopti da bi davao veliki doprinos svojoj ekipi, a kao takav je veoma kompatibilan sa Jokićem ukoliko Majk Meloun bude igrao sa višim postavama, što je pokušavao sa Nurkićem i Jokićem, ali se to nije pokazalo kao dobar eksperiment.

Pluumlee kao Jokić može da bude odlična spona između unutrašnje i spoljne linije, što je bila njegova glavna uloga u igri Portlanda.

Iako je Denver dao svog pika iz prve runde, ostaje mu jedan njihov od ranije, pa nije ostao potpuno kratkih rukava na predstojećem draftu. Također je dobio pika iz druge runde 2018. godine, sa kojim bi mogao da prođe veoma dobro.

Specifičnost ovog trejda je činjenica da se Nuggetsi i Blazersi bore za osmu poziciju na ‚Zapadu‘. Trenutno Denver ima jednu pobjedu više, a zanimljivo je da obje ekipe imaju sličan raspored, pa prvih desetak utakmica neće moći da daju pravi utisak koliko će ovaj trejd uticati na njihovu igru. Male su šanse da se vidi da li će biti realnog poboljšanja, pošto obje ekipe važe za loše u odbrani, a rivali će im biti timovi koji su u deset najlošijih napada po ofanzivnom rejtingu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,