Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obilježavanje u ˝Jedinstvu˝: 29 godina od osvajanja evropskog zlata (FOTO)

Preuzmite sliku

Tuzlanski ženski košarkaški klub ˝Jedinstvo Piemonte˝ danas je obilježilo 29. godišnjicu osvajanja titule prvake Evrope. Tuzlanke su 1989. u italijanskom gradu Firenca pobijedile Primigi rezultatom 74:70.

Današnje obilježavanje bio je povod za susret sa ljubiteljima košarke, sportistima i prijateljima kluba, koji ovoj ekipi, uprkos trenutno lošim rezultatima, žele bolju budućnost.

Također, bio je ovo povod za evociranje uspomena na zlatno doba tuzlanske košarke.

˝Teško je i opisati taj osjećaj. Mislim da uopće nismo bile svjesne toga šta smo uradile. Tempo igranja je bio bez pauza i nije bilo puno vremena za slavlje, ali događaj iz Firence ne može se zaboraviti. Sjajna publika je utčala na parket. Vijorile su se jugoslovenske zastave i igralo se Kozaračko kolo. Kakva je bila atmosfera, govori i činjenica da nemamo nijednu zajedničku fotografiju neposredno nakon pobjede. U toj euforiji, nije nam bilo važno da li ćemo se fotografirati˝, govori Mara Lakić-Brčaninović, direktorica KK ˝Jedinstvo Piemonte˝ dodajući da ih je po povratku u Tuzlu cijeli grad dočekao u ˝Mejdanu˝.

Zdravko Dugonjić, pomoćnik tadašnjeg trenera Mihajla Vukovića zvanog Miki prisjetio se ovog događaja, ističući da se tradicija obilježavanja važnijih rezultata treba njegovati.

˝To kažem naročito zbog mlađih, kako bi se ugledali na ove rezultate i možda došli do nekog trofeja koji će obilježiti njihovu generaciju i njihovo vrijeme. Istina, mi smo imali izvanrednu generaciju, što je uslov za uspjeh. Generacija koja je stasala u klubu, uz neke igračice koje su došle sa strane, postigla je ogroman uspjeh. Nisu nam vjerovali da to možemo, ali smo bili osvajači kupa i prvaci bivše Jugoslavije, a na kraju je došla i ta titula˝, naveo je Dugonjić.

Glavni trener Vuković je, prema riječima Lakić-Brčaninović, trenutno u Španiji, odakle je prisutnima na današnjem obilježavanju poslao srdačan pozdrav.

Inače, ekipu koja je bila najbolja u Evropi, sačinjavale su: Razija Mujanović, Mara Lakić, Stojanka Došić, Naida Hot, Smilja Rađenović, Zorica Dragičević, Jadranka Savić, Ilvana Zvizdić, Vesna Pođanin, Dragana Jeftić…(A.S. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje