Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najčudnija utakmica u historiji NBA lige (VIDEO)

Preuzmite sliku

U NBA ligi odigran je tokom vremena veliki broj historijskih utakmica, postavljeni su brojni rekordi, i pozitivni i negativni, ali neke utakmice ostaće zapamćene po drugim, izuzetno čudnim okolnostima.

Možda i najčudnija ikada odigrana je 14. aprila 2010. godine. Bila je to posljednja utakmica u sezoni za Golden State Warriorse, koji su tada bili izuzetno loša ekipa, u kojoj je svoju prvu sezonu igrao Steph Curry, aktuelni MVP lige. S druge strane bili su Portland Blazersi, koji su već ranije osigurali play-off.

Utakmica se igrala u čudnim okolnostima jer je GS bio desetkovan povredama i imao samo šest zdravih igrača koji su bili u stanju igrati. Budući da NBA pravila nalažu da prije početka utakmice svaki tim mora imati barem osam igrača u uniformi, tadašnji trener “Ratnika” Don Nelson bio je prisiljen skinuti dvojicu povrijeđenih igrača, Anthonyja Morrowa i Ronnieja Turiafa, samo kako bi sjedili na klupi.

Jedini zdrav igrač na klupi bio je Devin George, ali suštinski plan je bio da startna petorka koju su činili Steph Curry, Monta Ellis, Anthony Tolliver, Reggie Williams i Chris Hunter odigraju svaki minut utakmice.

To je značilo da Curry i kompanija nisu imali prostora za grešku. Niti jedan igrač nije se smio povrijediti, niti imati probleme sa prekršajima, te odigrati utakmicu do kraja, ali ta zamisao se ubrzo raspala, nakon što je Hunter, inače startni centar, povrijedio tokom druge četvrtine.

Na njegovo mjesto ulazi Devin George, koji je pred kraj utakmice ušao u problem sa prekršajima i pet minuta pred kraj dobio i svoju šestu ličnu grešku, što je automatski značilo diskvalifikaciju.

Don Nelson tražio je, također prema pravilima NBA lige, da George ostane u igri, budući da pravila dozvoljavaju diskvalificiranom igraču da ostane u igri ako nema nikoga na klupi ko bi ga mogao zamijeniti. Sudije, međutim nisu željele ispuniti Nelsonov zahtjev, te su tražili da zaigraju Morrow i Turiaf, koji nisu bili u stanju igrati zbog povreda.

Nakon više minuta provedenih u raspravi i polemikama, dvojica povrijeđenih igrača su ušli u igru i “odglumili” povrede koje su već imali, te su napokon mogli napustiti teren. Svaki je na parketu proveo desetak sekundi, napravio prekršaj i prijavio povredu.

Tek tada je Georgeu dozvoljeno da se vrati u igru, ali samo nakon što je Warriorsima dodijeljen, kako nalažu pravila, timski faul, lična greška i tehnička greška.

I pored toga, što je možda i najnevjerovatnije Warriorsi, kojima je utakmica suštinski bila beznačajna, uspjeli su odnijeti pobjedu, koju su sami igrači Golden Statea okarakterisali kao najveću pobjedu u svojim karijerama.

Highlightse te utakmice možete pogledati u videu ispod. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,