Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Košarkaški sudija iz Tuzle Damir Kunosić delegiran na dva velika međunarodna takmičenja

Preuzmite sliku

Košarkaški sudija iz Tuzle, Damir Kunosić, ove godine delegiran je na dva velika međunarodna takmičenja.

Od 3. do 6. maja u Hamburgu se održava Final four Lige prvaka Evrope u košarci u kolicima, na kojem će nastupiti prvaci Italije (Unipol Sai Vriantea 84 iz Cantua) i Španije (CD Ilunion iz Madrida), te dvije njemačke ekipe (RSV Lahn-Dill iz Wetzlara i RBS Thuringia Bulls iz Elxlebena), a Kunosić je jedan od šest nominiranih sudija iz Evrope za ovo takmičenje.

Hamburg je domaćin i Svjetskog prvenstva u košarci u kolicima, od 16. do 26. augusta, na kojem je Kunosić određen za jednog od šest supervizora, dok su ostalih pet iz SAD, Australije, Canade, Španije i Argentine.

– Na ovom velikom skupu košarke u kolicina sudjelovat će 16 muških reprezentacija i 12 ženskih, a uz sudiju Tomislava Peića iz Hrvatske, jedini sam među službeno delegiranim osobama s područja bivše Jugoslavije. To je veliko priznanje, ali i posljedica reputacije koju sam kao košarkaški sudija za invalidnu i validnu košarku stekao u posljednjih 20 godina – kaže Kunosić u razgovoru za Fenu.

Elektroinženjer iz Tuzle, inače profesor u ovdašnjoj Elektrotehničkoj školi, 2001. godine postao je FIBA sudac, a godinu prije postao je prvi međunarodni sudija za košarku u kolicima u BiH.

– Faktički, košarku u kolicima sudim od njenog osnivanja u BiH, a to je bilo 1996. godine, kada sam imao 25 godina – prisjeća se Kunosić.

U međuvremenu, sudio je na jednom svjetskom prvenstvu, ovo će mu biti drugo u karijeri, dok je pet puta dijelio pravdu na evropskim prvenstvima u košarci u kolicima.

– U mnoštvu utakmica, najvažnijom smatram utakmicu za brončanu medalju na prvom SP u Torontu 2014. godine, dok sam u posljednje tri godine na klupskim utakmicama u Evropi sudio tri finalna susreta u Ligi prvaka, Challenge kupu i Willy Brinkman kupu. U tzv. validnoj košarci zadnji turnir na kojem sam sudio bilo je prošlogodišnje finale za U-18 u Irskoj između domaćina i Njemačke – navodi naš sagovorik.

Dodaje da je prošle godine prestao suditi na FIBA-inim takmičenjima, a postao je međunarodni komesar. Kondiciju za takmičenja, ali i „redovni život“ nerijetko dotjeruje sudjelovanjem na polumaratonima u zemlji i inozemstvu.

– Naravno da nije isto suditi utakmice validne i invalidne košarke, mada su pravila dosta slična. Košarka u kolicima logično ima svoje specifičnosti. Recimo, nema „koraka“ ni „duple lopte“, faulovi se uglavnom vrše kolicima, ali sve drugo, počev od dimenzija igrališta, isto je kao i u validnoj košarci – objašnjava Kunosić.

Suđenje košarke u kolicima je veoma teško, a profesor iz Tuzle kaže da mu je u savladavanju pravila i sticanju iskustva veoma pomogao Žarko Tomšić, supervizor za košarku u kolicima iz Slovenije.

– Za moju reputaciju u ovom sportu i sudačkom poslu Tomšić ima najveće zasluge, jer mi je pružio nesebičnu pomoć u svemu, ponajviše veoma korisnim savjetima. Dugujem mu veliku zahvalnost, ali isto tako i mojoj obitelji koja je imala velikog razumijevanja, menadžmentu škole i kolegama s posla, jer suđenje podrazumijeva često odsustvovanje od kuće i najbližih – zaključio je Kunosić za Fenu.

Za kraj recimo da je Damir Kunosić službena pravila košarke u kolicima, interpretaciju pravila i mehaniku suđenja preveo na naš jezik i prevod se nalazi na oficijelnoj službenoj stranici Međunarodne federacije košarke u kolicima.

Time je svoje znanje i iskustvo, kao i poznavanje engleskog jezika, pretočio u dokument koji će biti od velike pomoći kako našim takmičarima u ovom sportu, tako i budućim sucima. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje