Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Josip Pandža, selektor zlatnih bh. kadeta pred SP: Želja mi je četvrtfinale, bespotrebno se pljuje Sikiraš

Preuzmite sliku

Kadetska (U17) košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine privodi kraju pripreme za debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu, koje će se održati u Zaragozi od 23. juna do 3. jula. Bh. kadeti će u Španiji braniti osim časti BiH i čast cijelog kontinenta, kao aktuelni šampion Evrope iz prošle godine u kadetskoj konkurenciji do 16 godina.

Zato je jasno da je Josip Pandža, selektor bh. kadeta osim priprema na sticanju fizičke spreme, neophodne za naporan turnir, i uigravanja taktičkih varijanti, dosta pažnje morao posvetiti psihičkoj pripremi svojih izabranika za ono što ih čeka u Zaragozi. Uz to od samog početka priprema Pandža se suočio sa velikim problemom, izostankom jednih od najboljih igrača ove generacije Njegoša Sikiriša, pa je praktično morao promijeniti sistem igre, kako bi pokušao nadoknaditi njegov izostanak.

Kadetska reprezentacija BiH u ponedjeljak će otputovati za Trebinje, gdje će prespavati, a zatim u utorak iz Dubrovnika avionom otputovati za Španiju. Pred polazak Pandža je za Anadolu Agency (AA) kazao da bi bio zadovoljan plasmanom u četvrtfinale, a da priče o Sikirašu i tome da ne želi igrati za BiH smatra pljuvanjem momka, koji se prošlo ljeto žrtvovao za bh. reprezentaciju i igrao povrijeđen na EP. Smatra da će on igrati za BiH, ali ukoliko se javnost ne bude bavila špekulacijama, nego činjenicama, a u ovom slučaju je jasno da Sikiraša nema u bh. timu zbog povrede, dok u klubu mora igrati jer se to od njega zahtjeva.

„Imamo jako malu rotaciju za razliku od prošle godine. Ostali smo bez jako važnog igrača, ali pokušaćemo sve to da iskompenziramo i ostavimo snage za svaku iduću utakmicu. Ići ćemo na pobjedo u svakom susretu. Nije to jednostavno fizički, jer nismo u stanju u kojem sam očekivao. Međutim, najvažnije je da zdravstveno situacija ide nabolje, a fizički, nadam se da ćemo se dizati kroz prvenstvo i da ćemo unokaut fazi, kada je najvažnije, biti pravi“, kaže Pandža.

Selektor je svjestan činjenice da će njegovi izabranici u Španiji predstavljati ne samo BiH, nego i svoj kontinent. Zbog toga se, kako kaže, svakim danom osjeti sve veća nervoza među momcima.

„Pokušavamo opustiti atmosferu i držati momke maksimalno nasmijane. Napetost je velika, jer igrači imaju velika očekivanja. Ne možemo to skroz da eliminišemo. Opterećenje i pritisak postoji, ali sve je to novi izazov. Pokušaćemo i to pobijediti, a oni koji prave i ponavljaju velike rezultate su pravi šampioni. Nadam se da to što smo bili šampioni Evrope nije samo jedan incident, nego da ćemo ponavljati dobre igre kroz ovo prvenstvo i u budućnosti“, optimista je Pandža.

Među 12 košarkaša koje je Pandža odabrao za turnir u Zaragozi, osam ih je imalo zadovoljstvo biti dio tima koji se prošle godine popeo na krov Evrope. Prema selektoru to je prednost u odnosu na ostale selekcije, koje su uglavnom mijenjale i trenera i igrače.

„Tačno znamo kako se naši igrači ponašaju, šta im godi, a šta ne odgovara. Lakše je podijeliti uloge u igri, kada smo već drugu godinu zajedno. Veliki broj dana smo proveli s njima i ove i prošle godine i to je olakšavajući faktor. Otežavajući je taj što nema Sikiraša. Mijenjali smo koncepciju igre. Puno više igramo sa pet malih igrača, malo atipičnu košarku, dosta drugačiju nego prošle godine. Nekada je to prednost, a nekada nedostatak, protiv fizički dominantnijih ekipa, kao što je Španija s kojom smo igrali dvije prijateljske utakmice. Sve ono što ne možemo pojedinačno, možemo timski nadoknaditi. Vjerujem u timski rad, tako da možemo i ovaj put ostvariti dobre igre, kakav će biti rezultat to će vrijeme pokazati“, smatra mladi trener.

U prvoj fazi takmičenja, grupnoj, rivali bh. timu biće Dominikanska Republika, Francuska i Južna Koreja. Stručni štab uz pomoć ljudi iz KS BiH potrudio se da dođu do što više informacija o protivnicima.

„Francuska nam je tu najpoznatija, iako dolaze sa najboljim igračem koji nije igrao na Evropskom prvenstvu prošle godine. Dominikanska Republika nam je nepoznanica, ali imamo neke susrete i određene informacije. Oni nas čekaju u prvom kolu, a to je najvažnija utakmica. Svaka prva utakmica igra se pod velikim pritiskom i sa sobom nosi mnoga iznenađenja, ali nadam se da ćemo startovati pobjedom“, priča Pandža za Anadolu Agency (AA).

Prema Pandžinom mišljenju lakše je bilo pripremiti se za Evropsko prvenstvo, jer su rivali, a i sam stil košarke, mnogo poznatiji. Sada ih na svjetskoj smotri čekaju rivali koji igraju neobičnu košarku.

„Nadam se da ćemo se adaptirati na svaki mogući stil, pa i onaj Dominikanske Republike i Južne Koreje“, jasan je Pandža.

S obzirom da je na Svjetskom prvenstvu sistem takmičenja takav da svih 16 reprezentacija ide u drugi krug, jasno je da će bh. timu u nokaut fazi rival biti Kanada, Kina, Australija ili Finska.

„Znam samo da je grupa s kojom se križamo jako teška. Stvarno ne razmišljam o tome ko će nam biti protivnik u osmini finala. Samo razmišljamo o Dominikanskoj Republici, tako i djeci prenosimo da nam je to najvažnija utakmica. Kada je u pitanju ta druga grupa da mi sada nek oda pravo da izaberem protivnika ne bih znao koga bi uzeo, jer su sve izjednačene ekipe. Četiri veoma kvalitetna tima i sigurno je da nas čeka zanimljiva nokaut faza“, predviđa bh. selektor.

Ambicije Pandže i njegovih izabranika pred odlazak na Svjetsko prvenstvo je plasman u četvrtfinale, a onda šta bude.

„Meni je važno da dođemo do četvrtfinala, a sve ispod toga bi smatrao velikim neuspjehom. Nadam se da ćemo biti tamo, a onda se možemo nositi sa svakim protivnikom. Pokazali smo da smo karakterni i da imamo znanje. Ta jedna utakmica može odrediti hoće li do biti prvenstvo za pamćenje ili samo prolazno. Neću da stvaram opterećenje djeci, ali gledam u to četvrtfinale, a onda su svima iste šanse u toj jednoj utakmici. Plasman u četvrtfinale bio bi sasvim solidan rezultat posebno kada se uzmu u obzir okolnosti i kroz šta smo sve prošli u prethodnom periodu. Nemamo napredak naše djece kakav smo očekivali. Za četvrtfinale imamo kvalitetu, a poslije se sve može desiti. Španija je iza Amerike jedan od ozbiljnijih konkurenata za zlato. Igraju kući, fizički su jako dominantni, dosta ispred nas, posebno u skakačkom dijelu. Međutim, druga utakmica s njima u Vitezu je pokazala da to što imaju više centimetara i kila znači da će dominirati pod košem, jer smo imali 51 skok naspram njihovih 35. Pokazali smo da se možemo nositi s njima i sa Turskom, koja je isto jako ozbiljna reprezentacija, tako da mislim da imamo šta pokazati. No, teško je bilo šta prognozirati, jer su to djeca od 18 godina“, objektivan je Pandža.

Posljednjih dana se dosta prašine diglo oko toga što Sikiraš igra za svoj klub Stella Azzuru u Italiji, a nije na pripremama sa kadetskom reprezentacijom BiH. Pojedini mediji su otišli toliko daleko i najavili kako će Sikiraš u budućnosti igrati za Srbiju. Pandža ima jasno mišljenje o cijeloj toj priči.

„To su za mene špekulacije koje su bespotrebne i unose nemir. Sikiraš je igrao Evropsko prvenstvo pod povredom skakačkog koljena. On trenira pod jakim bolovima, u klubu je profesionalac i mora da izvršava svoje obaveze. Klub traži od njega da igra pod bolovima, što se meni privatno ne sviša. Sikiraš neke treninge trenira do pola, neke preskaće skroz. Zbog toga su on i njegova porodica tražili da preskoći ovo prvenstvo kako bi sanirao povredu i kako bi spreman bio da pravi karijeru i obezbijedi svoju egzistenciju. U potpunosti ga razumijem. Znam da je dao za ovu reprezentaciju puno i to pod bolovima. Poslije Evropskog prvenstva imao je izuzetno jake bolove, primao je injekcije i plazme. To ga je oštetilo, jer nije trebao igrati EP po mišljenju doktora, ali je on to radio. Danas smo u situaciji da ga pljujemo, a on je naše djete. Tu trebamo biti jako oprezni. Mislim da će on u budućnosti igrati za BiH ako se mi ne budemo bavili ovim senzacionalizmom. Nemamo mi puno zlatnih dječaka trebamo da ih čuvamo“, zaključio je Pandža.

Kadetska reprezentacija BiH nastupa na Svjetskom prvenstvu otvoriće utakmicom protiv Dominikanske Republike 23. juna u 11.30 sati. U drugom kolu grupe „D“ dva dana kasnije sastaće se sa Francuskom u 16.30, a 26. juna u 21 sat sa Južnom Korejom.

– Pandžinih 12 momaka za Zaragozu –

Selektor Pandža odlučio je na Svjetsko prvenstvo u Zaragozu povesti ovih 12 momaka: Adi Alikadić, Emir Bačvić, Amar Barukčija, Semin Burko, Sani Čampara, Emir Čerkezović, Aljoša Janković, Srđan Kocić, Vedran Mirković, Džanan Musa, Lazar Mutić i Miladin Vlačić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje