Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropski prvaci još ne znaju gdje će spavati i trenirati: Za Litvu se spremali 140 dana, za Španiju dosad nijedno okupljanje

Preuzmite sliku

Kadetska košarkaška reprezentacija BiH, evropski prvak, za dva mjeseca bi trebala nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Španiji – ali finansijski problemi po ko zna koji put postavljaju kao prepreka. Situacija u Košarkaškom savezu je ogledalo stanja u državi.

Kadetska košarkaška selekcija BiH za titulu najboljih na Starom kontinentu pripremala se oko 140 dana. Igrani su turniri u Turskoj, uvjeti su bili vrlo dobri i Josip Pandža je imao vremena da pažljivo odabere najboljih 12.

Do ovog trenutka reprezentacija nije imala niti jedno okupljanja, a problem su bile turbulencije u krovnoj kući košarke.

Ja se nadam da ćemo u nekom narednom periodu uspjeti naći gdje da spavamo i gdje da treniramo. Za razliku od prošle godine, gdje smo imali dobre uvjete, sad nemamo definiranu situaciju priprema i svega što je potrebno“, istakao je selektor Pandža.

Predsjednik KSBiH Aleksandar Fulurija kazao je kako je plan da se u okviru finansijskih mogućnosti pokuša napraviti najviše moguće.

Ali moramo biti realni i reći da je teška situacija u državi“, poručuje on.

Premalo je vremena ostalo za početak priprema. Zlatna generacija zaslužuje najbolje uvjete i za pravi rad potrebno je da se u KSBiH brzo poslože kockice, kako bi ovi momci mogli pokazati svoje umijeće na predstojećem Svjetskom prvenstvu.

Pandža navodi kako se kasni i da imaju mogućnost za jedno okupljanje i testiranje te da onda od 16. maja počinje faza priprema.

Ljudi u vrhu vlasti, pogotovo u Vijeću ministara i Ministarstvu civilnih poslova, gdje smo već uputili dopis da tražimo sastanak, shvataju kakva je situacija i shvataju šta je ovoj državi potrebno – sportski uspjesi i dobri rezultati“, naglašava Fulurija.

Vjerujemo da će i pored svih problema izabranici Josipa Pandže dobiti sve potrebno za nastup na smotri najboljih selekcija. Mečevi s Francuskom, Južnom Korejom i Dominikanskom Republikom uvod su u pohod ka vrhu i, kako je Pandža rekao, duelu sa SAD-a – da vidimo gdje smo na košarkaškoj karti svijeta. (federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje