Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Duško Vujošević: Učinit ću sve da radom i rezultatima obradujem sve poklonike košarke u BiH

Preuzmite sliku

Novi selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Vujošević danas se saopćenjem obratio javnosti povodom imenovanja za selektora.
Zbog obaveza koje Vujošević ima, ovo će biti jedina izjava za javnost do zvaničnog predstavljanja selektora i njegovog stručnog štaba u Sarajevu.

“Dragi ljubitelji košarke u Bosni i Hercegovini,

Žao mi je što u ovom svečanom trenutku objavljivanja dogovora između KSBiH i mene o preuzimanju selektorske dužnosti nisam u mogućnosti da budem s vama. Imam svoje obaveze koje hoću da završim, a radujem se našem susretu u Sarajevu.

Moram se oglasiti i nakon nekih komentara u novinama i na internet portalima, a povodom moje odluke da prihvatim mjesto selektora košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je važan dio moga života, moga rada, moga bavljenja sportom. I neraskidiv dio onih uspomena, bez kojih bi moj život bio siromašniji.

Ako je dopušteno da se poslužim riječima moga prijatelja Sinana Gudževića, Bosna i Hercegovina na geografskoj karti ima oblik srca. A srce toga srca je grad Sarajevo. Uvijek sam s radošću dolazio u taj grad, i kada sam vodio utakmice, i kada nisam. A Sarajevo je, po mnogo čemu, bilo jedan od najljepših gradova za ljudske susrete u Jugoslaviji. Jedinstvenoj i lijepoj zemlji u kojoj sam se rodio i čiji nestanak je za mene veoma bolan.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine preuzimam s radošću i s nadom da ću njenu košarku poboljšati, tako da će se ekipa kvalifikovati za velika takmičenja. Upravo radost i nada su dvije stvari koje su presudno vodile moju odluku da se prihvatim selektorskog posla. Za taj posao imam i kvalifikacije i iskustva. Sve ću učiniti da ekipu koju budem vodio poboljšam i takmičarski načinim stabilno pobjedničkom.

Bosna i Hercegovina ima talentovane igrače. Košarkaški klub Bosna je u Sarajevo donio prvu evropsku klupsku titulu u Jugoslaviji. To je lijepo i reći i čuti, ali imati to u vidu za mene je velika obaveza. Ja ću uložiti sve što znam i imam da košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u viteškom igranju pobijedi svaku reprezentaciju na kugli koju zovemo Zemlja.

Znam da u životu postoji reciprocitet ljubavi, mržnje, entuzijazma i drugih strasti pa ja vjerujem da će igrači prepoznati moju energiju i da će se svi na isti način odazvati pozivu da igraju za reprezentaciju.

Zahvalan sam Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine što je odabrao mene za selektora. Ja ću učiniti sve da radom i rezultatima obradujem ljude koji su me izabrali, ali i da obradujem sve poklonike košarke kojima je Bosna i Hercegovina draga.

U Bosnu i Hercegovinu ne dolazim da predstavljam bilo koga, do samoga sebe. Na politička opanjkavanja i olajavanja neću da se osvrćem i ova moja izjava je posljednja po tom pitanju”, stoji u Vujoševićevom obraćanju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje