Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Just Fontaine: Francuska ne može garantovati sigurnost, treba odustati od organizacije EP

Preuzmite sliku

Legenda francuskog fudbala Just Fontaine (82) smatra da njegova zemlja, nakon serije terorističkih napada u Parizu u petak, ne može garantovati sigurnost posjestiocima i da treba odustati od organizacije Evropskog prvenstva 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Fontaine je u istoriju francuskog, ali i svjetskog fudbala ušao 1958. godine kada je na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj postigao čak 13 golova. To njegovo dostignuće ni do današnjih dana niko nije uspio prestići. Ima igrača (Miroslav Klose 16 golova, Ronaldo 15 i Gerd Muller 14) koji su na više turnira postigli veći broj golova, ali još uvijek niko nije uspio dati 13 na jednom turniru. On je u petak uvečer prisustvovao prijateljskoj utakmici između Francuske i Njemačke na Stade de Franceu kada su se začule tri jake eksplozije u blizini stadiona.

“Trebali bi prepustiti organizaciju nekome drugom. Mislim da svaka druga zemlja može organizovati turnir, osim nas. Po meni Francuska bi trebala odustati od organizacije EURO 2016”, rekao je Fontaine za jedan njemački list i dodao:

“Bojim se da bi se taj crni petak mogao ponoviti. Smatram da ne možemo garantovati sigurnost koja je neophodna za organizaciju tako velikog događaja. To bi bilo previše opasno. Zar mislite da će ljudi u budućnosti htjeti da idu na Stade de France”, upitao je na kraju Fontaine.

Preostalim revanš susretima baraža, večeras i u utorak, biće poznati svi učesnici EURO 2016 na kojem će po prvi put nastupiti 24 reprezentacije. Žrijeb grupa Evropskog prvenstva zakazan je za 12. decembar ove godine u Parizu. Organizatori su zauzeli čvrst stav kako neće odustati od domaćinstva,

“Otkazivanje Evropskog prvenstva predstavljalo bi predaju pred teroristima. Francuska će poduzeti sve neophodne mjere kako bi se završni turnir održao prema planu”, rekao je za francuske medije Jacques Lambert, predsjednik Organizacionog odbora EURO 2016.

U seriji terorističkih napada koji su 13. novembra uvečer izvedeni u Parizu poginule su 132 osobe, a preko 300 ih je povrijeđeno. Odgovornost za napade preuzeo je ISIS. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,